GRADSKA GALERIJA 'COLLEGIUM ARTISTICUM' U SARAJEVU

Večeras otvaranje izložbe 'Aftermath/ Posljedice. Promjena kulturnog pejzaža'

Kultura12.05.14, 13:50h

U sarajevskoj Gradskoj galeriji Collegium artisticum večeras u 20 sati bit će otvorena izložba "Aftermath/ Posljedice, Promjena kulturnog pejzaža“ na kojoj su predstavljeni radovi 37 fotografa iz svih republika bivše Jugoslavije

izložba aftermathU sarajevskoj Gradskoj galeriji Collegium artisticum večeras u 20 sati bit će otvorena izložba "Aftermath/ Posljedice, Promjena kulturnog pejzaža“ na kojoj su predstavljeni radovi 37 fotografa iz svih republika bivše Jugoslavije.

Izložba protagonista savremene fotografije, aktivnih na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do danas, predstavlja rezultate istraživačkog i kustoskog regionalnog projekta koji istražuje ulogu fotografije u registriranju i artikulaciji socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih promjena koje su obilježile ovo područje u posljednje dvije decenije.

Zahvaljujući specifičnom vremenskom rasponu, projekt suprotstavlja umjetničke refleksije i izraze različitih generacija od kojih su neki iskusili život u razdoblju prije raspada zajedničke države dok su drugi stvarali isključivo u novom društvenom kontekstu.

Početna tačka je odnos starog i novog, registriranje postepenih promjena na konkretnim mjestima i ideoloških tragova upisanih u pejzaž.

Radove ovih autora iz regiona odabrao je tim kustosa iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Prištine, Cetinja, Beograda i Skoplja, a na današnjoj pres-konferenciji kustosi Branka Vujanović (Sarajevo) i Miha Colner (Ljubljana) istaknuli su da se fotografije bave privatizacijom javnog prostora i komercijalizacijom privatnog prostora, propadanjem industrije, a neke se odnose na posljednji rat.

Vujanović je govoreći o predstavljenim fotografijama posebnu pažnju posvetila temi koja donosi pejzaže na kojima su počinjeni teški ratni zločini uključujući i genocid nad nekom etničkom skupinom, ali sama fotografija to ne pokazuje nego tek uz njen opis moguće je uspostaviti vezu između prelijepog, primjera radi šumskog pejzaža, i stravičnih slika iz rata.

- Izložba donosi fotografije koje se bave propitivanjem kulturne i društvene transformacije koje su se dogodile na prostoru bivše Jugoslavije. Kriterij za kustosku selekciju iz svih republika bivše Jugoslavije je bio i relacija između dokumentarnog, reportažnog i umjetničko-analitičkog pristupa - pojasnila je Vujanović.

Kustos Colner je naglasio da je ideja za ovaj regionalni tematski projekt rođena još 2010. godine, a proizašla je iz nekih ranijih regionalnih projekata koji je Photon radio, a nisu imale određenu temu nego su samo donosile ono što se radilo u regionu.

- Projekti su rađeni zbog osnovnog razloga a to je prekid kontakta u bivšoj Jugoslaviji. Za neke od ovih prostora nisam ni znao, a nisam znao ni ono što se devedesetih dešavalo u BiH ili Srbiji. Poslije 2000. godine taj prostor se počeo otvarati - podvukao je Colner.

Autori nekih od predstavljenih fotografija Bojan Salaj i Dejan Vekić kazali su danas da su svojim fotografijama htjeli predstaviti stvarnost na drugačiji način bez senzacionalističkog pristupa.

Partneri izložbe su Photon (Ljubljana), Remont (Belgrade), Film & Film (Pula), Collegium artisticum (Sarajevo), Stacion (Prishtine), Narodni muzej Crne Gore (Cetinje) i Contemporary Croatian Photography (Zagreb).

Izložba, na kojoj je predstavljeno između 200 i 250 fotografija različitih formata,  bit će otvorena za posjetitelje do 26. maja. Izložba je već predstavljena u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Cetinju, Bratislavi i Pordenoneu.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook