UKRAJINA U POTPUNOM HAOSU

Desetine mrtvih u Odesi!

Arhiva02.05.14, 21:48h

Najmanje je 38 ljudi poginulo u požaru koji je izbio u vladinoj zgradi u lučkom gradu Odesi, na jugozapadu Ukrajine, objavila je lokalna policija

rat u ukrajiniStrašna se tragedija dogodila usred sukoba između proruskih prosvjednika i pristaša vlade u Kijevu, javlja BBC.

Neredi su poprimili neviđene razmjere kada su proruski aktivisti žestoko napali sudionike skupa potpore jedinstvenoj Ukrajini.

Ukrajina je u petak povela vojnu operaciju na prorusko separatističko uporište Slovjansk, u kojoj je izgubila dva vojnika i potaknula prijeteću reakciju Rusije koja je osudila "rat protiv (ukrajinskog) naroda" i obratila se za pomoć UN-u.
Operacija pokrenuta rano ujutro (3.30 sati po srednjoeuropskome vremenu) u Slovjansku i Kramatorsku, tijekom dana se pretvorila u odmjeravanje 'preko nišana', javlja novinar AFP-a s mjesta događaja.

"Zločinci su pretrpjeli težak poraz: velik je broj poginulih, ranjenih i zarobljenih. Nažalost, imamo informacije o dvojici poginulih i o sedmorici ranjenih vojnika", rekao je privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov u televizijskom obraćanju tijekom poslijepodneva. Izjavio je da je u akciji 'puno proruskih pobunjenika ubijeno, ranjeno ili uhićeno'

Kako navodi ministarstvo unutarnjih poslova, vojska je zauzela devet kontrolnih točaka koje su prethodno bile u rukama pobunjenika. U selima u okolici Slovjanska mještani ukrajinske vojnike ponegdje dočekuju neprijateljski, uz povike "idite kući", pokušavajući zapriječiti put njihovim oklopnjacima.

Ukrajinske vlasti traže od proruskih "terorista" da "oslobode taoce, polože oružje i napuste zgrade", rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Proruski pobunjenici sada kontroliraju strateške točke (gradska vijećnica, zgrada policije i sigurnosne službe) u više desetaka gradova.

"Zločin koji vodi Ukrajinu prema katastrofi"

 

Rusija koju Kijev i Zapad optužuju da iz daljine upravlja proruskom pobunom, oštro je reagirala na informaciju o vojnoj operaciji nazivajući je "represivnom akcijom" i "smrtnim udarcem ženevskom dogovoru" koji su nakon puno muke zaključili Moskva, Kijev i Zapad.

"Primjena sile na jugoistoku Ukrajine je znak zločinačke nemoći stvarnih vlasti u Kijevu", negodovao je ruski premijer Dmitrij Medvjedev na Facebooku. Rusko ministarstvo vanjskih poslova akciju je nazvalo "zločinom koji vodi Ukrajinu prema katastrofi".

Rusija je zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti koja je trebala početi predvečer po našem vremenu, priopćio je UN. Rusija je svoj zahtjev obrazložila "teškom eskalacijom nasilja na istoku Ukrajine", rekli su diplomati.

Rusija je istodobno pojačala pritisak na Kijev, natuknuvši na jednom sastanku u Varšavi da bi do konca svibnja mogla prekinuti isporuku plina Ukrajini jer ga nije unaprijed platila.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook