VOJNA OPERACIJA NA ISTOKU ZEMLJE

Ukrajina: U ofanzivi smo uhapsili, ranili i ubili puno Rusa!

Arhiva02.05.14, 19:44h

U sukobima između pristalica ukrajinske vlasti i prorsukih aktivista u Odesi poginule su tri osobe,a ranjeno ih je 25

ukrajina vojska U sukobima između pristalica ukrajinske vlasti i prorsukih aktivista u Odesi poginule su tri osobe,a ranjeno ih je 25.

Prema pisanju ruske agencije Itar Tass neredi su izbili na središnjem trgu. Oni navode kako su nerede izazvali pristalice vlasti u Ukrajini i navijači nogometnog kluba Černomerec.

Agencija navodi da je oko 1500 mladih ljudi pokušalo proći središnjim ulicama Odese uzvikujući parole poput 'Slava Ukrajini' i 'Smrt neprijateljima'. Ista piše i da su nosili maske i obilježja Desnog sektora.

U ofenzivi ukrajinskih snaga u gradu Slavjansku puno je proruskih pobunjenika ubijeno, ozlijeđeno i uhićeno - izjavio je predsjednik Ukrajine Oleksanddr Turčinov povodom operacije u gradu pod nadzorom pobunjenika.

Turčinov
je ipak dodao kako ta operacija nije protekla 'glatko' kako su se nadali.

- Borba protiv pobunjeničkih snaga se zakomplicirala zbog činjenice da se sukobi u istočnoj Ukrajini odvijaju u naseljenim mjestima - pojasnio je.

- Dva su pripadnika ukrajinske vojske poginula u borbi za Slavjansk - rekao je privremeni ukrajinski predsjednik te je optužio proruske snage za skrivaju iza građana i pucaju iz stanova otmice i zatvaranje civila.

- Tražimo da teroristi, saboteri i svi oni koji su uzeli oružje u ruke protiv naše zemlje, polože oružje, predaju se, oslobode taoce i napuste administrativne ustanove - kazao je Turčinov te je dodao kako su vladine snage zauzele sve proruske kontrolne točke u okolici grada, iako separatisti tvrde da ih je još uvijek nekoliko pod njihovom kontrolom.

Turčinov je objavio i da su ukrajinske pogranične snage tijekom noći spriječile pokušaje ruskih 'naoružanih sabotera' da prijeđu u Ukrajinu. To je odmah zanijekala ruska sigurnosna agencija FSB, priopćivši da navodni pokušaj upada ruskih sabotera na ukrajinski teritorij "ne odgovara realnosti".

Prema pisanju BBC-ja reporter njemačkog Bilda, Paul Ronzheimer, koji se nalazi u Slavjansku tvrdi da se može vidjeti stanovnike kako stoje ispred ukrajinskih tenkova te da mnogi govore vojnicima da se povuku a mnogi im dovikuju 'ubijte nas, mi smo također separatisti'.

Situacija u tom gradu je i dalje napeta i nepredvidljiva.

Inače, članice Vijeća sigurnosti sastat će se u petak u kasnim poslijepodnevnim satima na službenoj sjednici na zahtjev Rusije da bi raspravljale o stanju na istoku Ukrajine, objavio je UN.

Poticaj za ruski zahtjev je "teška eskalacija nasilja na istoku Ukrajine", kazali su diplomati.

Ukrajina je u petak ujutro pokrenula vojnu operaciju na uporište proruski orijentiranih separatista u Slavjansku, pri čemu su smrtno stradala dvojica vojnika. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin pred novinarima rekao da osuđuje "prezira vrijedno nasilje" Kijeva koje bi "Ukrajinu moglo odvesti u katastrofu". "Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pokušali zaustaviti ovu ludu operaciju na istoku Ukrajine", rekao je.

Njegov britanski kolega Mark Lyall Grant kazao je kako Vijeće mora "izbliza pratiti stanje koje rezultira nastojanjima Rusije da destabilizira istok Ukrajine".

Sastanak je je trinaesti po redu od početka ukrajinske krize. Nijedna dosadašnja službena sjednica nije završila zajedničkim stajalištem Vijeća o ovom pitanju. Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti raspolaže pravom ulaganja veta i može blokirati bilo koju inicijativu Zapada.

Europska unija u petak je pozvala proruske snage da napuste zauzete zgrade na istoku Ukrajine te izjavila da sa zabrinutošću gleda na razvoj događaja u toj zemlji.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook