FOTO/ IZETBEGOVIĆ I KOMŠIĆ POLOŽILI CVIJEĆE NA KOVAČIMA

Značaj 2. maja o odbrani Sarajeva i BiH ne treba nikada zaboraviti

Arhiva02.05.14, 12:16h

Govoreći o značaju 2. maja, kada se odigrala bitka za Predsjedništva RBiH, pedsjedavajući Izetbegović naglasio je da današnji datum nije zaboravljen i podsjetio da se on obilježava na više lokacija u Sarajevu. Istakao je da bi, u slučaju pada zgrade Predsjedništva tog 2. maja prije 22 godine, historija krenula drugim tokom

Izetbegović i Komšić položili cvijeće na mezarju Kovači/ Foto: AAFoto: AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić položili su danas cvijeće na mezarju Kovači povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo.

Izetbegović i Komšić položili su zatim cvijeće i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Govoreći o značaju 2. maja, kada se odigrala bitka za Predsjedništva RBiH, pedsjedavajući Izetbegović naglasio je da današnji datum nije zaboravljen i podsjetio da se on obilježava na više lokacija u Sarajevu. Istakao je da bi, u slučaju pada zgrade Predsjedništva tog 2. maja prije 22 godine, historija krenula drugim tokom.

- Sasvim sigurno je jedna od istorijskih prekretnica, možda jedan od najvažnijih dana u istoriji grada Sarajeva i BiH. Da je tada pala zgrada Predsjedništva i da je tada zadržan predsjednik Predsjedništva u zarobljeništvu, vjerovatno bi historija krenula drugim tokom. Naime, da taj dan odlučni patrioti nisu odbranili grad od specijalaca, od daleko organizovanijih i naoružanih formacija JNA, istorija bi krenula jednim drugim pravcem. Momci su srcem branili Sarajevo, i vidio sam o kakvoj se jednoj hrabrosti i odlučnosti radi - izjavio je Izetbegović.

Izetbegović i Komšić položili cvijeće na mezarju Kovači/ Foto: AA

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je izlišno govoriti o značaju 2. maja za odbranu Sarajeva, a samim tim i za odbranu BiH, budući da svi koji su proživjeli te događaje, ali i oni koji to nisu proživjeli ali su ostali hladne glave, mogu sami da procijene šta se dešavalo tog dana.

Izetbegović i Komšić položili cvijeće na mezarju Kovači/ Foto: AA

- Ako ne pamtite šta se dešavalo, vrlo lako se može desiti da se takve stvari ponove. Bitno je odati počast ljudima koji su dali život za ovu zemlju. Nemojte da to bude nevažno! Postoje i politički, i moralni razlozi, kakvi god oni bili bitno je da se ovakvi događaji obilježavaju - poručio je Komšić.

Osim Izetbegovića i Komšića, povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i u okviru obilježavanja 22. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva BiH, cvijeće su na mezarju Kovači položile i delegacije Kantona Sarajevo.

Cvijeće je položeno i na grobljima "Lav" i "Stadion".

(Fena/Foto: AA/md)

VEZANI TEKST: SJEĆANJE NA 2. MAJ 1992. GODINE: Dan kad je počela opsada Sarajeva duga 1.460 dana...


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook