VIDEO/ KOD ERDOGANA PONOVO GRAĐANSKI NEMIRI

Ulice Istanbula u plamenu: Demonstranti bacaju Molotovljeve koktele, policija uzvraća suzavcem

Arhiva01.05.14, 10:21h

Maskirani demonstranti napali su na kordon policije koji je osiguravao jutrošnje proteste u Istanbulu, a policija je odgovorila suzavcima

demonstracije u Turskoj_1. maj 2014.Grupa maskiranih demonstranata jutros se okupila na istanbulskom Bulevaru Piyalepas odakle je krenula u prvomajsku protestnu šetnju ka Trgu Okmeydan. Nedugo zatim su Molotovljevim koktelima napali kordon policije, na šta je policija odgovorila suzavcima, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedinice turske specijalne policije osiguravale su proteste, a demonstranti su na kordon policije bacali kamenje, Molotovljeve koktele, pirotehnička sredstva i druge predmete.

Policija je na napade odgovorila suzavcima, a incident je eskalirao kada je Molotovljevim koktelom zapaljeno oklopno policijsko vozilo.

Požar na vozilu je brzo ugašen, a policija je demonstrante rastjerala po okolnim ulicama.
demonstracije u Turskoj_1. maj 2014.
Demonstranti su negodovali i zbog prisustva novinarskih i reporterskih ekipa, koji su također bili mete njihovog kamenovanja.

Tokom današnjeg Prvomajskog praznika očekuje se još nekoliko masovnih skupova u Istanbulu, a turska policija pojačala je mjere sigurnosti širom grada. Većina radnji i poslovnih prostora danas je zatvorena.

(Anadoilija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook