PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Dan u kome se radnici BiH sjete da su godinama gladni, ali ništa ne čine!

Arhiva01.05.14, 08:52h

U povodu obilježavanja Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, Savez samostalnih sindikata BiH održat će danas i pres-konferenciju na kojoj će govoriti o održavanju generalnog štrajka i zahtjevima Saveza samostalnih sindikata BiH prema nadležnim organima u BiH

prvi maj naslovnaPrvi maj ili Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava.

1. maja nije tačan komemorativni datum nemira koji su izbili na Trgu Žitne berze u Chicagu 1886. godine a koji se smatraju glavnim događajem koji je inspirirao ovaj praznik i njegovo obilježavanje.

Da se upravo 1. maja komemorira kao datum koji obilježava pravo na osam sati rada, osam sati sna i osam sati prava na vlastiti život odlučila je jednoglasno američka Federacija organiziranih sindikata na konvenciji u oktobru 1884., dvije godine ranije.

Godine 1889. u Parizu na stotu obljetnicu Francuske revolucije, na prvom kongresu Druge radničke internacionale jednoglasno je odlučeno da se od 1890. godine na 1. maj obilježava čikaški pokolj mirnim povorkama kao znak značenja radnika u civilizacijskim dosezima.

Ubrzo je, kao dotadašnji znak mučeništva ubijenih u Chicagu, kao simbol radničkog bunta prihvaćen crveni karanfil.

Otada se u SAD, a kasnije i u svim zemljama svijeta, Međunarodni praznik rada obilježavao velikim paradama i demonstracijama, koje su najčešće organizirali socijalistički, komunistički i drugi lijevo orijentirani pokreti.

Prvi maj danas će biti obilježen i u Bosni i Hercegovini nizom skupova, protestnih šenji na kojima će biti ukazano na složenu ekonomsku situaciju u zemlji i težak socijalni položaj radnika, stanje na tržištu rada, nezaposlenost obrazovanih mladih kadrova i stalnu tendenciju odliva stručnjaka u zemlje EU.

U povodu obilježavanja Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, Savez samostalnih sindikata BiH održat će danas i pres-konferenciju na kojoj će govoriti o održavanju generalnog štrajka i zahtjevima Saveza samostalnih sindikata BiH prema nadležnim organima u BiH.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook