BLOG PORTPAROLA SAVEZA ZA BOLJU BUDUĆNOST

Zašto je smijenjen Fahrudin Radončić: Hoćemo li Evropu ili feudalizam?!

Arhiva01.05.14, 08:45h

U svjetlu predstojećih otkobarskih izbora, DEPO Portal na svojim stranicama otvara verbalnu političku frontu za sučeljavanje različitih ideoloških stavova i njihovih britkih pera... Prvi stav iznosi portparol Saveza za bolju budućnost BiH Omer Čevra



Teroristi. Drogeraši. Četnici. Plaćenici. Poslušnici. Huligani. Državni simboli. Paljenje. Predsjedništvo. Karadžić. Srpski igrači. Zastava. Arhiva. Poturica. Izdajnik. Bošnjaci. Muslimani.
  
Ovako nekako konceptualno izgleda udružena bošnjačka praonica mozgova, koja od početka opravdanih februarskih demonstracija lažima i zamjenom teza zlostavlja i siluje medijski prostor Bosne i Hercegovine, igrajući na kartu emocionalizma, pokušavajući da stotinu puta ponovljenu laž pretvori u istinu. Dvojac Zlatko - Bakir, kao i njihove organizirane medijske gerile, umjesto da čuju glas očajnog  naroda te u najmanju ruku kozmetičkim promjenama pokažu da poštuju i da razumiju njihovo i više nego opravdano socijalno stanje i nezadovoljstvo, svoju energiju je usmjerio na poigravanje sa ratnim osjećajima građana, računajući upravo na njihovu osjetljivost kao siguran element za potpunu obmanu.

Sada, nakon što su tri najomraženija lika u Bosni Hercegovini, za koje se inače vežu najveće korupcijske i kriminalne afere, zajedničkim snagama uspijeli smijeniti čovjeka koji je ujedinio komuniste i nacionaliste u njihovom zajedničkom strahu prema ideji pravne države, građani mogu napokon punim plućima, ali i praznim stomacima, udahnuti taj naš neprocjenjivi miris slobode i patriotizma.

  Sada, nakon što su tri najomraženija lika u Bosni Hercegovini, za koje se inače vežu najveće korupcijske i kriminalne afere, zajedničkim snagama uspijeli smijeniti čovjeka koji je ujedinio komuniste i nacionaliste u njihovom zajedničkom strahu prema ideji pravne države, građani mogu napokon punim plućima, ali i praznim stomacima, udahnuti taj naš neprocjenjivi miris slobode i patriotizma.

Sada konačno možemo očekivati najavljene milijarde investicija od našeg bošnjačkog brata Erdogana i naše arapske braće, koja, eto, valjda jer je Radončić bio ministar nešto više od godinu dana, nisu htjela ovdje investirati, pa su bili prinuđeni desetine milijardi uložiti kod Srba i Mađara, onih „četnika“ iz uvodne praonice mozgova, onih istih što će uz pomoć „naše turske braće“ pet  godina prije nas ući u EU!

Smjena Radončića znači da od ponedjeljka stiže hiljade radnih mjesta koje je osigurao SDP i milijarde investicija od SDA, a pravna država, borba protiv kriminala i korupcije, revizija ratne i postratne privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine, to će nam Nikšić, Zlatko i Lijanovići osigurati taman do petka, nakon prvomajskog odmora u Dubrovniku!

Ironiju na stranu, ta nacionalistička retorika koja se sistematski forsira od prvog dana opravdanog narodnog bunta gdje se trebalo „udrit' po bagri“, kako je to slikovito naredila SDP-ova vlast u Tuzli, jedan je od ključnih faktora koja je podijelila građane ove zemlje na dvije kategorije - one koji rade u državnom sektoru i one koji ne rade! Nije više ovo ni 95', pa da se građanima može manipulisati ratnim emocijama, pričama o simbolima i zastavama, kao što su to posljednja dva mjeseca pokušale proizvesti kuhinje vladajućih bošnjačkih stranaka u Federaciji! Država su njeni građani i oni su važniji od svakog simbola ili zastave.

Prema tome, može se reći da je ova zadnja vlast, udarajući upravo na životnu egzistenciju građana, uistinu napravila pravi državni udar! Prošla su vremena kada su se građani baš tako olako mogli uvjeriti u razne teorije zavjere o stranim rušiteljima Bosne i Hercegovine! Pravi rušitelji udaraju po „bagri“ i sjede udobno u foteljama Vlade FBiH! Pravi rušitelji nam poručuju da ne daju ostavke jer, zamislite, to nije u našem interesu, a njima je kao naša dobrobit prioritet svih prioriteta! Ovim putem im poručujem da mi, građani, i nismo baš totalne budale, kako to oni evidentno misle i vjeruju!

Parlament BiH_Fahrudin Radončić/Foto: AA

Kada te smjene tri najkorupmiranija i najomraženija političara u regionu, to se samo može smatrati pohvalom i potvrdom da si kao državnik ipak nešto dobro radio, u korist države i njenih građana, a ne svoje stranke i porodice!

Ovdje se međutim radi u jednoj sasvim drugoj dimenziji sukoba unutar bošnjakog političkog korupusa i Bošnjaka kao političkog naroda. Na jednoj strani tog sukoba se nalazi Fahrudin Radončić, dok se „rodbinska ideologija“ Bakira i Zlatka nalazi na drugoj! Suština tog sukoba je način viđenja ove zemlje i položaja svih građana u toj konstalaciji.

Zlatko i Bakir pripadaju jednom miljeu, koji ukoliko niste dio tog vrlo ograničenog, familijarno raspoređenog feudalno konceptuiranog miljea - jednostavno ne vrijedite isto kao oni koji mu pripadaju. Ako niste dio tog miljea, vama se ne dozovoljava da idete naprijed u životu, da napravite neki značajan uspjeh, da budete na nekoj rukovodećoj poziciji u bilo kojem segmentu društva; jednostavno rečeno, ako nemate pravo ime i prezime te ako ne dolazite iz pravog grada i safa, vi nemate pravo da budete neko i nešto. Štoviše, ne samo da nemate pravo da budete neko i nešto, nego ćete biti blokirani na svakom koraku ka vašem uspjehu, neovisno o tome koliko pošteni, dobri i ambiciozni bili.

To je dakle jedan neviđeni primitivizam i fundamentalna razlika između njihove politike ili, može se reći, životne ideologije i politike koju provodi biznismen Radončić, kojeg ne zanima kako se prezivate, iz kojeg ste grada došli, ni kako vam se babo zove! To je zapadni mentalitet, kapitalistički mentalitet. Samo takvim modalitetom vladanja možemo podignuti kvalitet usluga za građane i unaprijediti poslovni ambijent, stvoriti realniju i zdraviju tržišnu konkurenciju.

Sasvim je, zatim, prirodno da će vladarima koji smatraju da je Alija ovu zemlju u amanet ostavio njihovim porodicama, a ne svim građanima, Radončićevo ime izazivati averziju prema bilo kakavom modelu vladanja koji se neće temeljiti na tim feudalnim vrijednostima, koje jednostavno ne mogu predstavljati stub za evropsku budućnost BiH! Građani ne trebaju biti obeshrabreni smjenom čovjeka koji je za vrlo kratko vrijeme napravio jedan snažan antikorupcijski ambijent te stvorio atmosferu u kojoj su građani ohrabreni da slobodno razmišljaju i da govore ono što misle, bez straha od režima! Strah od pravne države i borbe protiv sistemke korupcije se osjeti u zraku, isto kao da što se osjeti u zraku da su građani ove zemlje konačno progledali! To se može smatrati Radončićev najveći uspjeh i doprinos demokratizaciji tranzicijske Bosne i Hercegovine! 

Ministarstvo kao ministarstvo nije više uopće važno. Izbori idu u oktobru, a građani će tada reći šta misle - ko je uz narod, a ko je protiv naroda!

Između ostalog, kada te smjene tri najkorupmiranija i najomraženija političara u regionu, to se samo može smatrati pohvalom i potvrdom da si kao državnik ipak nešto dobro radio, u korist države i njenih građana, a ne svoje stranke i porodice!

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook