GRAĐANI SARAJEVA U OPASNOSTI PRED NAJEZDOM

Glodari za dva dana pojeli 300 kilograma otrova!

Arhiva30.04.14, 21:23h

Sve je izvjesnije kako ni ovoga proljeća u KS-u neće biti provedena sistematska preventivna deratizacija. Međutim, nakon tri godine neprovođenja deratizacije, stanje u KS-u je alarmantno

deratizacija nova

Sve je izvjesnije kako ni ovoga proljeća u KS-u neće biti provedena sistematska preventivna deratizacija. Međutim, nakon tri godine neprovođenja deratizacije, stanje u KS-u je alarmantno.

Broj glodara je zaštrašujući. Prema riječima dr. epidemiologa Šefika Pašagića, direktora Sanitacije, nedavno rađena deratizacija dijela površine na Marijin-Dvoru pokazala je da je stanje stravično.

Prirodni neprijatelj

- Glodari su za samo dva dana pojeli 300 kilograma boba otrova i to je zapanjujuće. Stanje je vrlo loše, ali najteže je što se ništa ne poduzima da se to promijeni i da se građani zaštite. Prije četiri godine urađena je posljednja po propisima, kako nalažu standardi, sistemska deratizacija proljeće/jesen, od tada 2011, 2012. i 2013. godine rađene su samo jesenja faza i interventna deratizacija koja apsolutno nije dovoljna da zadovolji potrebe, odnosno da se stanje glodara svede na biološki minimum koji ne bi predstavljao opasnost za ljude. Broj glodara je povećan zato što oni nemaju prirodnog neprijatelja u KS-u, zatim zato što je ženka glodara sposobna za razmnožavanje sa dva mjeseca i godišnje daje od 11 do 13 okota, a u svakom okotu ima od šest do 18 mladih. Kada se uzmu u obzir pogodno vrijeme, nepostojanje neprijatelja, neprovođenje sistematske deratizacije, to sve dovodi do enormno povećanog broja glodara koji postaje zabrinjavajući, istakao je Pašagić.

Kompletna površina

Na nedavno raspisanom tenderu za poslove deratizacije u KS-u posao je dobila Sanitacija, ali prema Pašagićevim riječima, ponovo su se žalile firme sa svega dva-tri uposlena čovjeka, što nikako nije dovoljno za provođenje sistematske preventivne deratizacije, koja podrazumijeva tretiranje kompletne površine KS-a, svakoga objekta, zgrade, kuće, podruma, kanalizacionog odvoda, šahta, vodotoka rijeka, zelenih površina.

- Kao i prethodnih godina, posao se odugovlači, a za to su najveći krivci Ministarstvo zdravstva KS-a i Zavod za javno zdravstvo KS-a. Oni su promijenili odluku koja je bila na snazi 50 godina, a tu odluku je pripremala struka koja se danas ništa ne pita, naglasio je Pašagić.

Najidealnije vrijeme za provođenje proljetne deratizacije je april/maj, a jesenje oktobar/novembar.

- Sistematska deratizacija podrazumijeva da se u što kraćem periodu sa što više ljudi istim otrovima uradi deratizacija kompletnog KS-a. Jedino tada nadležne službe mogu tražiti od izvođača da bude odgovoran. Firma koja dobije posao trebala bi kontinuirano 12 mjeseci raditi, odrediti žarišne tačke i sa stalnim radom dopunjavanjem hranilica nakon tri godine rada na taj način sigurno bi se stalo ukraj ovome problemu, objasnio je Pašagić.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook