PRAVNI ZASTUPNIK ZEMALJSKOG MUZEJA BiH

Tražit ćemo stopiranje odluke Vlade FBiH!

Arhiva30.04.14, 21:04h

Pravni zastupnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Emir Hasić izjavio je danas u Sarajevu da će se u ponedjeljak obratiti sudu i predložiti pravnu mjeru da se obustavi primjena najnovije odluke Vlade FBiH o imenovanju novog, privremenog upravnog odbora Muzeja, dok ne bude okončan ranije pokrenuti sudski postupak, pokrenut radi utvrđivanja vlasničkih ingerencija nad Muzejem

zemaljski muzej

Pravni zastupnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Emir Hasić izjavio je danas u Sarajevu da će se u ponedjeljak obratiti sudu i predložiti pravnu mjeru da se obustavi primjena najnovije odluke Vlade FBiH o imenovanju novog, privremenog upravnog odbora Muzeja, dok ne bude okončan ranije pokrenuti sudski postupak, pokrenut radi utvrđivanja vlasničkih ingerencija nad Muzejem.

S pravnim zastupnikom Hasićem, novinarima su se danas na pres-konferenciji obratili uposlenici Muzeja te kazali da najnoviju Vladinu odluku još nisu vidjeli već o njoj saznali iz medija.

- Pozvaćemo premijera da Vlada donese odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Muzejem, da konačno bude riješen status te institucije kulture - izjavio je Mirsad Sijarić, načelnik muzejskog odjela za arheologiju.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja u Bosni i Hercegovini, već duže je zatvoren za posjetioce zbog neredovnog finansiranja i neriješenog pravnog statusa.

Andrea Dautović, bibliotekarka već 34 godine  u muzejskoj naučnoj biblioteci, rekla je da niko od uposlenika već 2,5 godine nije primio plaću, ni oni što su radili u punom kapacitetu ili djelimično, dolazili na posao i boravili u hladnim prostorijama zbog isključivanja grijanja.

- Poniženi smo i profesionalno i lično, ali smo ipak i dalje ovdje. Voljni smo raditi i jedva to čekamo a u rješavanju problema, zašto ne krenuti od temelja - kazala je Dautović.

Uposlenici su podsjetili na pres-konferenciji da su zadnju plaću primili decembra 2011. godine.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook