KREDITNI ARANŽMAN S MMF-OM ZAPAO U TEŠKOĆE

Ministar Krajina: Plate u Federaciji BiH možda će kasniti

Arhiva30.04.14, 14:04h

Kreditni stand-by aranžman BiH sa MMF-om zapao je u teškoće nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na različite duvanske proizvode

ante krajinaMinistar finansija Federacije BiH (FBiH) Ante Krajina izjavio je da će plate u FBiH možda kasniti nakon što su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) saopštili da BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana.

Kada je riječ o penzijama, Krajina je rekao da tu neće biti problema jer su one prioritet za Vladu FBiH, "koja sredstva za penzije uplaćuje prije nego za plate", prenosi Srna.

Kreditni stand-by aranžman BiH sa MMF-om zapao je u teškoće nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na različite duvanske proizvode.

Izmjene ovoga Zakona su preduslov za isplatu tranši BiH, a Krajina navodi da će misija MMF-a u novu posjetu BiH stići u drugoj polovini maja, kada bi mogle biti nametnute i nove obaveze u odnosu sa ovom međunarodnom organizacijom.

"Sigurno je da bez izmjena Zakona o akcizama BiH ne može biti novih uplata, a isto tako moguće je da ćemo dobiti i nove obaveze. Kada je riječ o usvajanju izmjena Zakona o akcizama BiH, nezahvalno je prognozirati kada bi se to moglo desiti, posebno u ovakvoj političkoj situaciji", rekao je Krajina za Klix.

On je dodao da je predviđeno da MMF u ovoj godini isplati 345 miliona KM, te da će u slučaju obustave tih isplata Vlada FBiH morati naći alternativna rješenja.

"U tom smislu su ranije pripremljene određene mjere. Međutim, o tome je još rano govoriti", naveo je Krajina.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook