MILORAD DODIK

Da je mogao, Inzko bi već reagovao na Odluku Vlade RS o prebivalištu

Arhiva30.04.14, 13:35h

Kaže da Valentin Inzko ne može reagirati iz niza razloga, a ako bi to i uradio, ta njegova odluka ne bi bila objavljena u "Službenom glasniku“ i stoga se ne bi ni primjenjivala

Milorad Dodik novaPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko već reagirao na odluku Vlade o prebivalištu da je mogao, te da u ovom slučaju ne može reagirati.

Kaže da Valentin Inzko ne može reagirati iz niza razloga, a ako bi to i uradio, ta njegova odluka ne bi bila objavljena u "Službenom glasniku“ i stoga se ne bi ni primjenjivala.

- Jasno smo poručili da ovo stanje oko prebivališta nećemo tolerisati i predložili zakon o prebivalištu u RS-u po hitnoj proceduri, ali smo vidjeli da bi neki iz Sarajeva, nakon toga, mogli da pokrenu ocjenu ustavnosti. Tada bi to i bilo u nadležnosti visokog predstavnika i on bi to vjerovatno zabranio dok se ne donese odluka Ustavnog suda BiH. Otići u taj sud je kao da idete na gubilište... - ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Stoga je odlučeno da Vlada RS-a donese odluku o prebivalištu koja ima iste elemente kao što ima i zakon.

- Ta odluka je provodiva i provodit će se. Visokom predstavniku poručujem da, ukoliko se maši tih svojih nekakvih nadležnosti i pokuša ih primijeniti u RS-u, da mi tu njegovu odluku nećemo objaviti u "Službenom glasniku“. Ako nije objavljena u „Službenom glasniku“ ona i ne važi - rekao je Dodik.

On je naveo da je takva praksa već i ranije isticana.

Ponovio je da nema ni razloga da visoki predstavnik reagira na Vladinu odluku o prebivalištu u RS-u te da su vođene brojne procedure da se promijeni postojeći bh. zakon o prebivalištu, ali bez uspjeha.

Stoga će se provoditi odluka Vlade RS-a o prebivalištu za koju kaže da ne ugrožava bošnjački interes niti bilo koga drugog.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook