VIDEO/ POGUBLJENJE IZMAKLO KONTROLI

Agonija trajala čitavih 40 minuta: Osuđenik zbog loše injekcije umirao u neviđenim mukama

Arhiva30.04.14, 10:34h

Osuđenom silovatelju i ubici Claytonu Lockettu sinoć je ubrizgana nova, netestirana smrtonosna injekcija, koja je sastoji od tri lijeka - sedativa, anestetika i smrtonosne doze kalijum-hlorida. Poslije 10 minuta Clayton je pao u nesvijest, ali je tri-četiri minuta kasnije počeo da se grči, teško diše i steže vilicu

Clayton LockettU zatvoru u američkoj saveznoj državi Oklahomi pogubljenje jednog osuđenika sinoć je pošlo po zlu kad je zbog netestirane smrtnonosne injekcije proveo 40 minuta u pravoj agoniji, da bi na kraju preminuo od srčanog udara, objavili su američki mediji.

Osuđenom silovatelju i ubici Claytonu Lockettu sinoć je ubrizgana nova, netestirana smrtonosna injekcija, koja je sastoji od tri lijeka - sedativa, anestetika i smrtonosne doze kalijum-hlorida. Poslije 10 minuta Clayton je pao u nesvijest, ali je tri-četiri minuta kasnije počeo da se grči, teško diše i steže vilicu.

Mučan kraj života osuđenog silovatelja i ubice podstakao je neke kritičare da njegovo pogubljenje okarakterišu kao pravo mučenje, prenosi agencija AFP.

Direktor Službe za zatvorske kazne Oklahome Robert Paton je kasnije pojasnio da je Lockettu pukla vena, te zbog toga injekcija nije djelovala na pravi način i došlo je do umiranja u strašnjim bolovima, a potom naložio dvonedjeljno odlaganje pogubljenja drugog zatvorenika, koje je trebalo da bude izvršeno dva sata nakon Locketta.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook