PREDSTAVNIČKI DOM FEDERALNOG PARLAMENTA

Odgođeno glasanje o antikoruptivnom setu zakona

Arhiva29.04.14, 17:33h

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić istakao je da je na Kolegiju predloženo da se o ovim zakonima odgodi glasanje, odnosno vodi rasprava, nakon čega bi Vlada Federacije mogla razmotriti predložene sugestije, primjedbe ili amandmane vezano za ove zakone

federalni parlamentPoslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici su usvojili zaključak, po kojem će set antikoruptivnih zakona biti razmotren u paketu, a glasanje će biti obavljeno u nastavku ove sjednice.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić istakao je da je na Kolegiju predloženo da se o ovim zakonima odgodi glasanje, odnosno vodi rasprava, nakon čega bi Vlada Federacije mogla razmotriti predložene sugestije, primjedbe ili amandmane vezano za ove zakone.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sudovima u FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku u FBiH, Prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom te Prijedlog zakona o prekršajima razmatraju se po hitnom postupku.

Josip Jurčić, predsjednik parlamentarnog Odbora za sigurnost istakao je da su na jučerašnjem zasjedanju ovog odbora predlagači zakona članovima Odbora obrazložili sve nedoumice.

- Smatramo da je ovo pravi put i da će antikoruptivni set zakona sigurno poboljšati trenutno stanje u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala - kazao je Jurčić.

U nastavku sjednice federalni ministar pravde Zoran Mikulić obrazložio je zakone iz antikoruptivnog seta zakona, koje je utvrdila Vlada Federacije BiH.

Osnovni razlog za donošenje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH jeste stvaranje normativnih preduvjeta za nesmetanu primjenu odredaba Prijedloga Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, odnosno usklađivanje odredaba ova dva buduća propisa.

Također to je i osnovni razlog za donošenje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku FBiH, koji sadrži i rješenja iz oblasti krivičnog postupka kojima se osigurava ekspeditivnost, ekonomičnost i efikasnost postupka, usaglašavanje odredaba ovog zakona sa stvarnom i funkcionalnom nadležnošću prvostepenih sudova, kao i odredbe kojima se otklanja različita primjena ovog zakona u praksi, a sve radi jasnosti zakonskih odredaba.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: PODRŠKU ANTIKORUPTIVNOM SETU ZAKONA NAJAVILI SDP, SDA I NS RADOM ZA BOLJITAK: Ovakva legislativa trebala je već duže vremena Federaciji i BiH!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook