NI METEOROLOZI VIŠE NE MOGU PREDVIDJETI VRIJEME

Sunce, kiša, pljuskovi: Za 1. i 2. maj sve vremenske opcije su u igri...

Arhiva29.04.14, 16:05h

Nažalost, ništa se neće promijeniti ni narednih dana, tako da će i željno čekani prvomajski praznici proteći u obilnim padavinama, uz povremenu grmljavinu. No, u petak bi se moglo pojaviti i malo sunca

pljusakPotpuno nepredvidivo vrijeme zadnjih sedmica zbunjuje čak i meteorologe. Doduše, posljednje prognoze nikako nisu ulijevale nadu da će se, nakon hektolitara kiše, konačno ukazati sunce i punom snagom označiti proljeće, i ispostavile su se posve tačne.

Nažalost, ništa se neće promijeniti ni narednih dana, tako da će i željno čekani prvomajski praznici proteći u obilnim padavinama, uz povremenu grmljavinu.

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, od sutra pa u naredna tri dana, kiša će padati od ranog jutra do večeri, sa tek povremenim i kratkim prekidima.

U Bosni i Hercegovini sutra će biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura između 7 i 13 stepeni, a najviša dnevna većinom između 16 i 21 stepen.

U Sarajevu također pretežno oblačno vrijeme, a sredinom dana se očekuje kiša. Jutarnja temperatura oko 9 stepeni, a najviša dnevna oko 18.

U četvrtak, 1. maja, u cijeloj BiH će biti oblačno s kišom i pljuskovima. Vjetar slab promijenljivog smjera. Jutarnja temperatura između 8 i 14 stepeni, a najviša dnevna između 15 i 21 stepen.

Ništa se neće promijeniti ni u petak, 2. maja, kada se u drugoj polovini dana očekuju lokalni pljuskovi, a najviša dnevna temperatura kretat će se između 17 i 23 stepena.

Dodouše, bh. meteorolog Željko Majstorović u medijima je najavio mogućnost slabašnog sunca drugog dana praznika, koje će se smjenjivati sa pljuskovima tokom cijelog dana.

Isto predviđa i meteo sajt Accuweather.com, najavljujući sunčani početak dana, da bi se već oko podne navukli oblaci koji će donijeti novu kišu, te će se do kraja dana smjenjivati sunčani i kišni periodi.

Norveški sajt Yr.no nudi još pesimističnije vrmenske prilike tokom prvomajskih praznika, neprestanu kišu i oblake, bez tračka sunca.

Ako je vjerovati ovim prognozama, ništa se neće promijeniti ni narednih sedam dana, te će nas prvo sunce, doduše i dalje nesigurno, ugrijati tek 8. maja.   

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook