SJEDNICA DOMA NARODA PSBiH

Danas odluka o smjeni ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića

Arhiva29.04.14, 08:27h

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH smjenom ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića

Parlament BiH_Fahrudin Radončić/Foto: AA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH smjenom ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Inicijativu su podnijeli delegati iz Kluba bošnjačkog naroda: Halid Genjac, Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović.

SDA je pokrenula inicijativu za smjenu ministra Radončića nakon protesta građana 7. februara u Sarajevu kada je, između ostalog, gorjela i zgrada Predsjedništva BiH.

Kako se navodi u inicijativi za smjenu, "tog dana je sigurnosna situacija u BiH bila značajno narušena i zbog toga ministar sigurnosti treba da odstupi s dužnosti iz moralnih razloga". Dodaje se da "ministar sigurnosti nije poduzeo radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila lična i imovinska sigurnost građana i državna imovina".

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 13. marta s 28 glasova za, devet protiv i pet suzdržanih podržao inicijativu o smjeni ministra Radončića.

Dom naroda bi trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, a koji su predložili delegati iz hrvatskog naroda za razmatranje po hitom postupku.

Predloženi zakon predviđa da u sastav Gradskog vijeća ulazi 35 članova, te da se 35 vijećnika bira na neposrednim i tajnim izborima na cijelom području Grada Mostara.

Predviđeno je i da svaki od konstitutivnih naroda mora imati u Gradskom vijeću najmanje četiri svoja predstavnika, te da "nacionalne manjine" u Gradskom vijeću moraju biti zastupljeni s najmanje jednim predstavnikom.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Halid Genjac kazao je danas u Sarajevu novinarima da će Klub Bošnjaka biti protiv predloženog zakona.

- Za Klub Bošnjaka prijedlog je apsolutno neprihvatljiv jer zanemaruje obavezujuće principe i Dejtonskog sporazuma o posebnom statusu Grada Mostara, zanemaruje čak i neke odredbe Ustava Federacije BiH i protivan je principu da se u Mostaru mora isključiti svaka dominacija i majorizacija - kazao je Genjac.

Dom naroda PSBiH bi, između ostalog, trebao razmatrati i Prijedlog zakona o javnim nabavkama čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH podržala je predloženi zakon s prihvaćenim amandmanima koji su identični amandmanima koji je ranije prihvatio Predstavnički dom prilikom usvajanja ovog zakona.

Donošenjem novog zakona jasnije će se definirati odgovornost svih koji provode postupak, unaprijediti mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama, smanjiti troškovi učešća u postupku, kao i birokratski zahtjevi, te uvesti moderne tehnike i postupci javnih nabavki.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook