REAGUJTE NA VRIJEME

Uzroci i rješenja za bol u dojkama

Arhiva28.04.14, 21:56h

Žene se najčešće javljaju liječniku zbog boli u dojkama, odnosno mastodinije

grudi nova

Žene se najčešće javljaju liječniku zbog boli u dojkama, odnosno mastodinije. Obično takva bol nije povezana s rakom, međutim žene koje imaju bilo kakve abnormalnosti povezane s dojkama, uključujući i bolove, trebaju posjetiti liječnika, piše Magazin.hr.

Gotovo 70% žena osjetilo je bol u dojkama u nekom trenutku života. Bol se može pojaviti u jednoj ili obje dojke ili ispod pazuha. Jačina boli varira, a oko 15% žena treba liječenje.

Šta uzrokuje bol u dojkama?

Dvije su glavne vrste boli u dojkama: ciklička i neciklička.

Ciklička

Bol u dojkama možda je povezana s tim kako tkivo dojke reagira na mjesečne promjene u razini hormona estrogena i progesterona. Ako bol prati kvrgavost, cista (nakupljeni 'paketići' tekućine) ili područja zadebljanja, riječ je o fibrocističnim promjenama.

Tijekom menstrualnog ciklusa tkivo dojke se ponekad nadima jer hormonska stimulacija uzrokuje povećanje mliječnih žlijezda i kanala. Osim toga, dojke zadržavaju vodu. Mogu biti natečene, bolne i osjetljive. Bol u dojkama i otekline obično nestaju završetkom menstruacije. Prosječna dob žena koje osjećaju cikličku bol u dojkama je 34 godine. Ciklička bol može trajati nekoliko godina, a obično prestaje nakon menopauze, osim ako žena koristi hormonske nadomjesne terapije (HRT).

Na cikličku bol u dojkama otpada gotovo 75% svih pritužbi vezanih za dojke. I stres može utjecati na razinu hormona, što utječe na pojavu boli. Fizička aktivnost, pogotovo težak posao, također povećava mogućnost pojave boli u dojkama jer prsni mišići mogu postati upaljeni od fizičke aktivnosti.

Neciklička bol u dojkama

Ova bol je daleko rjeđa nego ciklička i nije povezana s menstrualnim ciklusom. Žene koje imaju necikličku bol u dojkama često doživljavaju bol u jednom određenom području. Uzroci mogu biti ozljeda ili trauma na prsima te biopsija. Stanje se može pojaviti i u predmenopauzi i postmenopauzi, a obično nestane nakon jedne do dvije godine. Neciklička bol je najčešća kod žena između 40 i 50 godina. Obično ne ukazuje na rak dojke, ali sve pogođene žene trebaju otići na liječnički pregled.

Druga vrsta necikličke boli se zove kostohondritis. Zapravo se ne javlja u dojkama, međutim može se osjećati kao da bol dolazi iz dojke. Ova vrsta boli javlja se na mjestu spajanja rebara i prsne kosti. Kostohondritis može nastati i kao posljedica lošeg držanja ili starenja. Žene koje imaju kostohondritis obično opisuju bol kao osjećaj pečenja u prsima.

Ostali faktori koji dovode do bolova u dojkama:
- kontracepcije tablete
- hormonska nadomjesna terapija
- debljanje
- neodgovarajući grudnjaci
- tumori

Načini na koje možete smanjiti bol u dojkama

1. Grudnjak koji pruža dobru potporu smanjit će pokretljivost dojki. Mnoge žene s ovim problemom bolje se osjećaju i kad spavaju s grudnjakom.

2. Ograničite unos natrija.

3. Smanjite unos kofeina (kava, čaj, bezalkoholna pića, čokolada).

4. U prehrani treba biti manje masnoća, a više voća, povrća i žitarica.

5. Održavanje idealne tjelesne težine.
Gubitak prekomjerne tjelesne težine može smanjiti bol u dojkama i stabilizirati razinu hormona.

6. Ulje jaglaca.
Neke žene su otkrile da redovita konzumacija ovoga ulja, u tekućini ili tabletama, smanjuje bol u dojkama.

7. Pražnjenje ciste.
Liječnici ponekad provode drenažu benigne (nekancerogene) ciste kako bi ublažili bol u dojkama. To je uglavnom nemoguće ako su ciste vrlo male.

8. Opustite se.
Bol u dojkama može biti i posljedica stresa. Ublažavanjem tjeskobe i napetosti, smanjuje se i bol.

Ako je bol jaka i ometa dnevne aktivnosti, može biti potrebno daljnje liječenje. Diuretici, tvari koje uklanjaju višak tekućine iz organizma, najčešće se propisuju kod liječenja uporne, necikličke boli u dojkama. I ispuštanje tekućine iz tijela smanjit će bol i oticanje.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook