TRAŽE 150 MILIONA DOLARA

Al Jazeera zahtijeva odštetu od Egipta

Arhiva28.04.14, 21:14h

Ukoliko se ne postigne rješenje za šest mjeseci, Al Jazeera će predmet proslijediti na međunarodnu arbitražu

AL JAZEERA KATAR

Medijska mreža Al Jazeera traži od Egipta 150 miliona dolara na ime štete koju je pretrpjela u svojim investicijama u toj zemlji od jula 2013. godine.

U ponedjeljak je mreža podnijela formalnu "obavijest o sporu" s privremenom vladom Egipta.

"Obavijest o sporu" temelji se na bilateralnom sporazumu postignutom 1999. godine između Egipta i Katara, a koji propisuje međusobnu promociju i zaštitu investicija.

Ukoliko se ne postigne rješenje između Al Jazeere i egipatskih vlasti u roku od šest mjeseci, Al Jazeera je objavila da će predmet proslijediti na međunarodnu arbitražu.

U mjesecima nakon što je vojska svrgnula vladu predsjednika Muhameda Mursija, Al Jazeerini novinari i zaposlenici su bili izloženi kontinuiranoj kampanji uznemiravanja i zastrašivanja.

Privremena vlada je pribjegavala pretresima i zatvaranju ureda Al Jazeere, te oduzimanju opreme, ometanju prijenosa i proizvoljnom pritvaranju novinara.

Dozvola za emitiranje je poništena i imovina mreže u Kairu je postala predmet likvidacije.

Četverica novinara Al Jazeere su i dalje u pritvoru, a šestorici je suđeno u odsutnosti.

Prema bilateralnom investicijskom ugovoru koji su potpisali Doha i Kairo, dvije vlade dužne su pružiti pravedan tretman investitorima s obje strane.

Budući da povelja obavezuje Egipat da investicijama Al Jazeere pruži punu zaštitu i sigurnost, Al Jazeera smatra da egipatske vlasti krše međunarodno pravo.

(Al Jazeera Balkans, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook