HARIS PAŠOVIĆ

Pozdravljam odluku Vlade FBiH da Zemaljski muzej BiH učini dostupnim javnosti!

Arhiva28.04.14, 16:06h

Mogu da pozdravim odluku Vlade Federacije BiH da krene u rješavanje ovog problema i Zemaljski muzej BiH učini dostupnim javnosti u najkraćem roku. Mislim da je to odlična odluka Vlade i čestitam im na tome

haris pasovic

Novi predsjednik privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH Haris Pašović pozdravio je u izjavi za Agenciju FENA današnju odluku Vlade Federacije BiH da imenuje novi Upravni odbor te naučne i muzejske institucije.

Pašović je naglasio da ne može govoriti u svojstvu te funkcije jer službenu obavijest o imenovanju još nije dobio, ali da kao privatno lice pozdravlja takvu odluku.

- Mogu da pozdravim odluku Vlade Federacije BiH da krene u rješavanje ovog problema i Zemaljski muzej BiH učini dostupnim javnosti u najkraćem roku. Mislim da je to odlična odluka Vlade i čestitam im na tome - kazao je u izjavi za Agenciju FENA.

Pašović nije mogao reći da li se uskoro može očekivati otvaranje Muzeja za javnost, naglašavajući da prvo mora vidjeti šta Vlada Federacije BiH u ovom slučaju traži ili kakve su njene preporuke za rješavanje dugogodišnjeg problema Muzeja.

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala reditelja Harisa Pašovića na period od tri mjeseca  za predsjednika privremenog Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH, a za članove su imenovani Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, i Srđa Hrisafović, prodekan za međunarodnu saradnju Akademije likovnih umjetnost Univerziteta u Sarajevu.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan nedavno je najavio da postoji osnova da do kraja godine Zemaljski muzej u Sarajevu bude otvoren.

Podsjetimo da je nakon 124 godine postojanja, 4. oktobra 2012. godine zakivanjem dasaka na ulazna vrata Zemaljski muzej BiH utonuo u tamu.

Na taj čin uposlenici Muzeja odlučili su se nakon višegodišnje agonije koju prolazi ova muzejska institucija zajedno s ostalih šest institucija kulture od državnog značaja jer im do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook