ZLATKO LAGUMDŽIJA UOČI SASTANKA U BRISELU

Jasan signal da ovdje postoje snage koje su spremne raditi na evropskom putu BiH

Arhiva28.04.14, 14:54h

Još jednom naglašavam da niti jedna institucija Bosne i Hercegovine ne smije biti stavljena u funkciju pojedinačnih političkih stranaka ili interesa samo jednog entiteta, rekao je ministar Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija nova/ foto: AnadolijaZadovoljan sam što će se sedmi sastanak o Strukturiranom dijalogu o pravosuđu održati sutra u Briselu, uprkos pokušajima ministara iz reda SNSD-a i HDZ BiH u Vijeću ministara, da se taj sastanak odgodi, izjavio je za Agenciju FENA zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

On izražava žaljenje što se sastanku u Briselu nisu odazvali svi pozvani, ali je od izuzetne važnosti što će pored šefa bh. radne grupe za Strukturirani dijalog o pravosuđu, predstavnika Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva pravde Federacije BiH, prisustvovati i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH, dakle, pravosudnih institucija koji su pokazali visok stepen odgovornosti i na ovaj način demonstrirali da su spremni dati svoj puni doprinos daljoj reformi pravosuđa u procesu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

- To je naročito važno nakon što je Bosna i Hercegovina dobila novu šansu od Vijeća ministara EU pod vodstvom Catherine Ashton 14. aprila s otvaranjem aktivnog i praktičnog novog pristupa EU ka Bosni i Hercegovini. Podsjećam da je u fokusu zaključaka Vijeća za vanjsku politiku EU podrška proširenju Strukturiranog dijaloga o pravosuđu na druga pitanja vladavine prava, a naročito na pitanja borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Evropska komisija i Komisija za demokratizaciju putem prava (Venecijanske komisije) već su finalizirali sve aktivnosti planirane za susret, a Direkcija za evropske integracije BiH je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima obavezna osigurati nastavak Strukturiranog dijaloga. Još jednom naglašavam da niti jedna institucija Bosne i Hercegovine ne smije biti stavljena u funkciju pojedinačnih političkih stranaka ili interesa samo jednog entiteta - rekao je ministar Lagumdžija.

Održavanje sastanka u Briselu, ministar Lagumdžija je ocijenio kao jasan signal da u Bosni i Hercegovini postoje snage koje su i praktično spremne raditi na evropskom putu BiH, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, za razliku od pojedinih političkih snaga koje svojim nerazumnim odlukama jasno pokazuju da niti su opredijeljene za evropski put BiH, niti su se stvarno spremne aktivno uključiti u borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook