'PROKOCKALI ISTORIJSKU PRILIKU ZA EMANCIPACIJU I RAZVOJ RS'

SDS: Nakon oktobra utvrdit će se malverzacije i kriminalne radnje vlasti SNSD-a

Arhiva28.04.14, 14:16h

Iz ove stranke navode da SNSD treba da bude svjestan da je prokockao istorijsku priliku za emancipaciju i razvoj RS

Mladen Bosić novaSrpska demokratska stranka (SDS) optužila je danas SNSD-ovu vlast za "netransparentno trošenje i nepolaganje računa po projektima u RS, a koje je pokrilo ko zna koliko malverzacija i kriminalnih radnji, što će nakon izbora u oktobru biti nedvosmisleno utvrđeno“.

Iz ove stranke navode da SNSD treba da bude svjestan da je prokockao istorijsku priliku za emancipaciju i razvoj RS.

- Uz gotovo dvije milijarde maraka od sredstava privatizacije, te uz dvije milijarde maraka novog zaduženja, a uz redovno izvršene budžete, pokazali su rezultat koji se u višegodišnjem periodu vodi oko nule - navode iz ove stranke.

S 248.000 zaposlenih u 2005. godini, SNSD-ova vlast je RS dovela na 238.000 zaposlenih, samo što sada, dodaju, veći broj zaposlenih radi u administraciji, a manji stvara novu vrijednost.

Iz SDS-a preciziraju da SNSD sada nudi jednu demagošku politiku, "koja na svom izdisaju otkriva toplu vodu, preko nadzornih odbora, plata, sukoba interesa i privilegija, dok s druge strane ništa ne čini da se situacija u privredi preokrene“.

Konstatiraju da SNSD potpuno netačno barata podacima o stanju javnog duga RS do 2005. godine, kao periodu nerealnog zaduživanja.

Ukupan javni dug jeste iznosio 54,4 posto BDP, ali je, navode, javni dug tek bio utvrđivan, a odnosio se na - staru deviznu štednju, nematerijalnu štetu i potraživanja od budžeta do 2002. godine, sve ukupno 1,7 milijardi maraka.

SDS ističe da je ukupan dug iznosio oko tri milijarde maraka, ali da je važno naglasiti da je tek 2004. godine usvojen Zakon o unutrašnjem dugu, a 2005. i prateća dokumentacija.

- Unutrašnji dug u statistikama BiH i RS nije iskazivan sve do 2007. godine, niti je servisiran. Dakle, lažno se iznosi da je dug uvećan za 1,4 milijarde maraka, a istina je da je uvećan za 688 miliona maraka i doveo do rasta BDP za 7,1 posto u 2005. godini - navodi SDS.

Stanje javnog duga za 2013. je, tvrde, "namjerno umanjeno i svedeno na obaveze entitetskog budžeta, a ne RS“.

- Krajem 2013. ukupan javni dug RS bio je 4.757.630.000 milijardi maraka i iznosi skoro 55 posto od BDP, a ne 44 posto kako sugerišu matematičari SNSD-a. Ne može se za jednu situaciju uzeti finansije RS, a za drugu Vlade RS. Od toga ino dug čini 2,7 milijardi maraka, a servis duga je prešao četvrtinu budžeta RS. Koliko je ovakav servis duga donio dobra najbolje se vidi iz pozicije općina koje su u ukupnoj poziciji raspodjele zakinute za 13 posto svojih prihoda, a budžet RS, iako u cjelini namiren svakodnevno diže kredite ili emituje finansijske instrumente radi izvršavanja čak i prošlogodišnjih obaveza - tvrdi SDS.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook