OPOZICIJA TRAŽI PONAVLJANJE IZBORA

Ivanov vodi u utrci za predsjednika Makedonije, VMRO-DPMNE ostvarila veliku prednost

Arhiva28.04.14, 08:12h

Nakon što su diljem Makedonije zatvorena birališta predsjednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev obratio se medijima i izjavio kako opozicija ne priznaje drugi krug predsjedničkih i parlamentarnih izbora te da će formirati manjinsku vladu i izaći ponovo na izbore

Gjorge Ivanov

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Makedoniji u prednosti je aktuelni predsjednik i kandidat vladajuće VMRO-DPMNE Gjorge Ivanov, kojega je prema rezultatima Državne izborne komisije, prema dosad prebrojanih nešto više od 70 posto glasova, podržalo oko 56,46 posto birača, javlja Anadolu Agency (AA).
 
Kandidat Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Stevo Pendarovski, koji je u prvom krugu dobio 326.164 glasova, u drugom krugu je, prema nepotpunim i nezvaničnim rezultatima osvojio 39,73 posto glasova.
 
Vladajuća VMRO-DPMNE na prijevremenim općim izborima osvojila je 42,89 posto glasova, gotovo duplo više od glavne opozicione SDSM, koja prema prebrojanih 70 posto glasova, ima podršku 23,79 posto birača.
 
Opozicija traži ponavljanje izbora
 

Nakon što su diljem Makedonije zatvorena birališta predsjednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev obratio se medijima i izjavio kako opozicija ne priznaje drugi krug predsjedničkih i parlamentarnih izbora te da će formirati manjinsku vladu i izaći ponovo na izbore.
 
Zaev je istakao da su građani prevareni te da će se sutra sastati sa koalicijskim partnerima kako bi donijeli odluke u vezi sa daljnim aktivnostima. Zaev je naglasio da izbori nisu bili slobodni i demokratski.
 
Antonio Milošoski koji je govorio u ime vladajuće stranke Unutarnje makedonske revolucionarne organizacije - Demokratske stranke za makedonsko nacionalno jedinstvo (VMRO-DPMNE) rekao je da su ove izbore dobili izabrani predsjednik i izabrani poslanici Makedonije, te da su izbori održani prema evropskim standardima.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook