ALEKSANDAR VUČIĆ TRI SATA IZLAGAO EKSPOZE

Zasukaćemo rukave, ne želimo vlast radi vlasti. U prvu zvaničnu posjetu idem u Sarajevo!

Arhiva27.04.14, 18:59h

Mandatar Vučić završio je izlaganje svog ekspozea, u kojem je predstavio plan i program nove vlade, na posebnoj sjednici Skupštine Srbije, na kojoj će biti izabrana vlada koju će on predvoditi u naredne četiri godine

aleksandar vučićEkspoze mandatara Aleksandra Vučića napisan je na 70 strana, a sam mandatar predstavljao ga je poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije, na posebnoj sjednici na kojoj će biti formirana nova vlada, nešto više od tri sata, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Na početku svog obraćanja, Vučić je poručio poslanicima da želi rezultat za Srbiju, te da je vrijeme da se od Srbije prestane samo tražiti i uzimati, nego da bi joj trebalo dati sve što se može.

Vučić je istakao da je nova vlada jedinstvena po mnogo čemu, kao što je npr. to što je formirana u veoma kratkom roku i uživa snažnu podršku parlamenta bez presedana u istoriji, ali ona, takođe ne bi značila ništa ako se ne iskoristi da bi se promijenili životi građana na bolje.

"Mi ne želimo vlast radi vlasti, već ćemo poverenje građana iskoristiti da bismo Srbiju učinili boljim mestom za život", rekao je Vučić.

Kako je naveo Vučić, pri sastavu vlade vodio se interesima Srbije i građana, a ne unutarpartijskim postulatima, jer smatra da nijedna partija nije dovoljno dobra da bi upravljala svim važnim mjestima.

"Danas sam ovde znajući da od svake rečenice zavise životi naše dece i svakog građanina i tresem se kao prut jer odgovornost koju osećam ne mogu da poredim ni sa čim", rekao je Vučić i dodao:

"Želim rezultat za Srbiju, zemlju zbog koje ćemo zasukati rukave. Naša Srbija je sve što imamo i vreme je da od Srbije prestanemo samo da tražimo i uzimamo, nego da joj damo sve što možemo", rekao je Vučić.

On je istakao da će tri najvažnija zadatka nove vlade biti reforma ekonomije, donošenjem paketa reformi u parlamentu, razvijanje privatnog sektora i konsolidacija budžeta smanjenjem troškova.

Govoreći o ciljevima vlade koju će predvoditi, Vučić je rekao da je tokom proteklih 15 i 25 godina javnost čula mnoga obećanja ali da je učinak bio slab i dodao da se nikada ne bi usudio da stoji pred poslanicima da ne misli da su ciljevi ove vlade dostižni.

"Postavljam visoke i ambiciozne ciljeve i standarde, ali i radim da bih te ciljeve ostvario, rekao je Vučić i dodao: "Umesto retrovizora moramo uzeti u ruke dvoglede, moramo da menjamo i odnos prema radu i važno je da mnogo radimo."

Jedan od ciljeva vlade je da prednost u Srbiji dobiju oni koji mogu radom da poprave svoj položaj i da radom doprinesu društvu, a ne partijskom knjižicom, za šta je prema riječima Vučića potrebna i promjena mentaliteta građana.

"Znanje je najveći kapital, a država će podržati one koji pokažu inicijativu, znanje i ideje. Želimo da pomognemo mladima da priušte sebi dom", kazao je Vučić i dodao:

"Jedan od najvećih preduslova za oporavak Srbije jeste promena načina razmišljanja. Dosad smo važili za narod koji je znao protiv čega je, ali nije znao za šta je. Nedostaje nam discipline, izgubili smo veru."

U ekspozeu, Vučić se osvrnuo i na rad prethodne vlade i ocenio je da je prethodna vlada uspjela da se odvoji od tajkuna, započne borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, pregovore o članstvu u Evropsku uniju, kao i razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Kada su u pitanju pregovori sa Prištinom koji će se nastaviti ubuduće, Vučić je rekao da će sam predvoditi zastupanje interesa Srbije po tom pitanju.

"Posle mnogo tirada u kojima smo slušali o tome ko je, kako i na koji način zastupa interese našeg naroda, natpolovična većina glasova koje je SNS dobila na Kosovu jasno pokazuje koju i kakvu politiku je ova država dobila", rekao je.

Takođe, najavio je i da će na šest mjeseci biti analiziran učinak ministara koji će činiti njegov kabinet i rekao: "Neće biti velike buke oko rekonstrukcije."

U prvu zvaničnu posjetu, u svojstvu premijera Srbije, kako je najavio, Vučić će otići u Sarajevo, što je obrazložio time da je regionalna saradnja, uz uzajamno poštovanje i saglasnost, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Na kraju svog ekspozea, Vučić se obratio kandidatima za ministre: "Predlažem vam da radite na korist naroda, građana. Nisu u pitanju samo naši, već i životi budućih generacija. Nadam se da ćemo za četiri godine stajati u ovoj sali i biti ponosni na ono što smo uradili", i predstavio ih:

Lazar Krstić, ministar za finansije, Dušan Vujović, ministar privrede, Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i i životne sredine, Zorana Mihajlović, potpredsjednica vlade i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva, Rasim Ljajić, potpredsjednik i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma, Nikola Selaković, ministar pravde, Kori Udovicki, potpredsjednica i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova, Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja, Zlatibor Lončar, ministar zrdavlja, Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih pitanja, Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU i Velimir Ilić, takođe ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook