USAID-SIDA FIRMA PROJEKAT

Modernizovan kabinet za dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

Arhiva26.04.14, 21:38h

Modernizacijom postojećeg nastavnog kabineta biće unaprijeđen i standardni nastavni proces za produkt dizajnere ove akademije, a studentima dizajna biće omogućeno da usvoje potrebna znanja i vještine koristeći se savremenim tehnološkim alatima za dizajniranje

likovna akademijaSufinansiranjem nabavke informatičko-hardverske opreme i SolidWorks 3D softvera za projektovanje, USAID-Sida FIRMA projekat podržao je Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu u opremanju kabineta za dizajn.

Modernizacijom postojećeg nastavnog kabineta biće unaprijeđen i standardni nastavni proces za produkt dizajnere ove akademije, a studentima dizajna biće omogućeno da usvoje potrebna znanja i vještine koristeći se savremenim tehnološkim alatima za dizajniranje. Prva grupa od 12 studenata će već do kraja maja 2014. godine proći obuku iz korištenja SolidWorks softvera.

Ova aktivnost nastala je kao odgovor na potrebe preduzeća iz drvnog i metalnog sektora za bolje obučenim domaćim dizajnerima, posebno u sektoru proizvodnje namještaja.

U proteklom periodu USAID-Sida FIRMA projekat je u nekoliko navrata sarađivao sa ALU u Sarajevu, čiji odsjek za produkt dizajn privlači najtalentovanije studente zainteresirane da svoju profesionalnu karijeru ostvare u području industrijskog produkt dizajna, koji obuhvata i namještaj od drveta i metala.

USAID-Sida FIRMA projekat je petogodišnji projekat koji podržava održiv ekonomski rast, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini, a financijski je podržan od američke i švedske vlade, putem agencija za međunardoni razvoj, USAID i Sida. FIRMA projekat se fokusira na tri sektora bh. privrede – drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju.


Studenti ALU u Sarajevu trenutno su uključeni u aktivnost FIRMA projekta na povezivanju proizvođača namještaja i dizajnera, a u više navrata bili su i učesnici takmičenja iz dizajna „Quercus“ koje se održava tokom sajma namještaja INTERIO u Sarajevu, a kojeg takođe podržava FIRMA projekat.

Studenti će novoopremljeni kabinet za dizajn koristiti i za rad na projektima za buduća takmičenja. U narednom periodu ALU Sarajevo planira da nastavi s opremanjem ovog kabneta nabavkom dodatne opreme, uključujući CNC simulatore, 3D štampače i drugu sofisticiranu tehnologiju.



Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook