NOVA VLADA BIRA SE SUTRA

Ivica Dačić kandidat za ministra spoljnih poslova u novoj vladi Srbije

Arhiva26.04.14, 16:35h

Na Glavnom odboru Socijalističke partije Srbije odlučeno je da njihovi kandidati za ministre budu Ivica Dačić, koji će biti ministar spoljnih poslova u novoj vladi, zatim Aleksandar Antić za ministra energetike i rudarstva, dok bi uskoro trebala da bude i poznata odluka Živanka Radovančeva u vezi kandidature za ministra poljoprivrede

Ivica Dačić/ Foto: DEPO PORTALSocijalistička partija Srbije odlučila je da kandidat te stranke za ministra spoljnih poslova u novoj vladi bude predsjednik SPS-a Ivica Dačić, Aleksandar Antić za ministra energetike i rudarstva, dok će se uskoro znati da li je moguće da Živanko Radovančev prihvati kadidaturu za ministra poljoprivrede, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Ivica Dačić je ove odluke koalicije potvrdio novinarima pred početak sjednice Glavnog odbora, koja je bila zatvorena za javnost, a na kojoj će, kako je rekao, biti i potvrđene ove odluke, odnosno da koalicija SPS-PUSP-JS učestvuje u novoj vladi, čiji će mandatar biti predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Dačić je pojasnio i zašto još uvijek ne mogu sa sigurnošću potvrditi kandidaturu Radovančeva. Naime, s obzirom na ranije ugovorene obaveze, koje Radovančev ima kao direktor strane kompanije, pitanje je da li može da obavlja funkciju ministra.

"Ukoliko ne mogu da se razjasne te stvari biće predložen drugi kandidat i ne insistiramo da bude iz SPS-a", rekao je Dačić i dodao: "Ovaj čovek se pokazao kao uspešan rukovodilac jedne strane kompanije više decenija. Ukoliko ne bude on, mandatar će odrediti novog kandidata."

Predsjednik SPS-a je naveo i da neće biti potpisivanja koalicionog sporazuma sa Srpskom naprednom strankom, jer je učešće njegove stranke u vladi proizvod međusobnog povjerenja, a ne ugovornih obaveza.

Kada je u pitanju njegovo novo radno mjesto, Dačić je kazao: "Što se mene tiče kao ministra spoljnih poslova, posle šest godina posla na mestu ministra unutrašnjih poslova smatram da je potrebna promena i siguran sam da spoljna politika Srbije treba da bude u funkciji jačanja naše međunarodne pozicije, nastavka onoga što smo dobro radili, a to je da smo popravili sliku u međunarodnoj zajednici."

Ističući da jačanje pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici može da dovede do toga da se na bolji i jači način štite nacionalni i državni interesi, Dačić je rekao:

"Smatramo da je poziv Aleksandra Vučića u skladu sa potrebama da Srbija ne propusti šansu za razvoj i da je samim tim potrebno da postoji što širi konsenzus oko najvažnijih ciljeva koje treba postići".

Kako je precizirao Dačić, najvažniji ciljevi biće pokušaj da se zaustavli ekonomski sunovrat zemlje, da u budućnosti Srbija može da stvori uslove za ekonomski razvoj, nastavak politike evropskih integracija i dobra saradnja sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama u svijetu, ali i sa susedima zbog važnosti regionalne stabilnosti.

On je takođe dodao da do sada nije bilo razgovora o drugim kadrovskim rešenjima, o državnim sekretarima ili javnim preduzećima.

Juče je i Srpska napredna stranka saopštila svoje kandidate za članove u novoj vladi. Rješenja SNS-a za ministre, ne računajući nestranačke ličnosti koje je ta stranka predložila su za premijera Aleksandar Vučić, zatim ministar finansija Lazar Krstić, privrede Dušan Vujović, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će biti i potpredsjednica vlade, ministar pravde Nikola Selaković, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, odbrane Bratislav Gašić, zdravlja Zlatibor Lončar, a policije Nebojša Stefanović.

Poslanici u Narodnoj skupštini Srbije nastavili su danas prvu sjednicu od konstituisanja novog Parlamenta, razmatranjem amandmana na novi zakon o ministarstvima i izmene Zakona o vladi, a potom će i glasati o tim predlozima, kako bi nova vlada mogla da bude izabrana u nedjelju, 27. aprila do 19 časova.

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook