SABOR USVOJIO AMANDMANE NA USTAV

Ko su nove muftije Islamske zajednice u BiH?

Arhiva26.04.14, 14:39h

Na današjoj sjednici Sabor IZBiH je usvojio amandmane na izmijenjeni Ustav IZBiH. Tom odlukom je predviđeno formiranje Vijeća muftija i više uprava Rijaseta, dok je ograničen mandat muftija na pet godina

nove muftije IZ u BIHSabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sjednici održanoj danas u Sarajevu jednoglasno je izabrao nove muftije Islamske zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekrem Tucaković, glasnogovornik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, za AA je potvrdio da je Sabor IZBiH danas za sarajevskog muftiju izabrao fetva-i-emine prof. dr. Enesa Ljevakovića.

"Osim njegovog imenovanja, sarajevski muftija Husein ef. Smajić je imenovan za zamjenika reisu-l-uleme. Dosadašnji predsjednik Ustavnog suda IZBiH Osman ef. Kozlić je imenovan za banjalučkog muftiju, Salem ef. Dedović, dosadašnji glavni imam u Mostaru, za mostarskog muftiju, direktor Radija BIR Remzija ef. Pitić za goraždanskog, dok je pomoćnik direktora Elči Ibrahim-pašine medrese Ahmed ef. Adilović imenovan za travničkog muftiju", rekao je Tucaković.

Potvrdio je da je Sabor IZBiH za vojnog muftiju imenovao Hadisa ef. Pašalića, aktuelnog glavnog imama OSBiH.

Prema riječima Tucakovića, na funkciji muftije i dalje ostaje zenički muftija Ejub ef. Dautović, bihaćki muftija Hasan ef. Makić, kao i Vahid Fazlović na čelu tuzlanskog muftijstva.
nove muftije IZ u BIH
Dosadašnji travnički muftija Nusret ef. Abdibegović od sada će biti na čelu Uprave za vjersku službu Rijaseta IZBiH. Na istim funkcijama ostaju i muftije izvan BiH.

Tucaković napominje da je na današjoj sjednici Sabor IZBiH usvojio amandmane na izmijenjeni Ustav IZBiH.

"To je najbolji pokazatelj visokog stepena konsenzusa i saglasnosti unutar IZBiH. Današnjom odlukom je predviđeno formiranje Vijeća muftija i više uprava Rijaseta, dok je ograničen mandat muftija na pet godina. Dijaspora će također imati više sabornika, posebno iz zemalja zapadne Evrope i Amerike. Sve ovo treba da bude novi zamah za još kvalitetniju organizaciju IZBiH", rekao je Tucaković.

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook