NAKON SMJENE BAKIRA ALISPAHIĆA

Puč u SDA: Preuzima li Izetbegović definitivno Tihićevo mjesto?!

Arhiva26.04.14, 09:19h

Nakon višesatne rasprave na prijedlog Asima Sarajlića i insistiranje Bakira Izetbegovića, uprkos poruci Tihića da se protivi toj smjeni, ona je izglasana. Navodno, smjena je izglasana uvjetno, dok se ne dobije potvrda Sulejmana Tihića

bakir izetbegovic novaPredsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) smijenilo je sinoć Bakira Alispahića, ratnog ministra unutrašnjih poslova RBiH iz Kadrovske komisije, čime je otvoren lov na sve kadrove još aktuelnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Nakon višesatne rasprave na prijedlog Asima Sarajlića i insistiranje Bakira Izetbegovića, uprkos poruci Tihića da se protivi toj smjeni, ona je izglasana. Navodno, smjena je izglasana uvjetno, dok se ne dobije potvrda Tihića kojeg će, kako je zaključeno kontaktirati Izetbegović.

No, više od smjene jednog čovjeka, ovaj je korak Izetbegovića potvrdio sve informacije o njegovoj bespoštednoj borbi da iskoristi Tihićevu bolest i prije kongresa naredne godine po svaku cijenu ovlada svim polugama stranke.

Prema informacijama Patrie, rezultat glasanja 14 za i 10 protiv smjene, potvrdio je raskol u stranci, u potpunosti po liniji Tihić-Izetbegović. Presudilo je očito što Tihić nije bio prisutan.

Prije samog glasanja Izetbegović je u izjavi novinarima kazao kako je predsjednik SDA „u takvom stanju da mu ova pitanja ne moraju biti važna“, čime je faktički potvrdio da mu brutalno otima stranku dok se on bori sa teškom bolešću, prenosi NAP.

Nakon uklanjanja Alispahića, koji je važio za bliskog saradnika i Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića, očekuje se i unutarstranački obračun Izetbegovića i sa ostalim Tihićevim kadrovima, poput Adila Osmanovića i skoro polovice aktuelnog sastava Predsjedništva SDA, prenosi NAP. To će, po svemu sudeći, mnogo koštati SDA na predstojećim izborima.

Nakon završene sjednice Izetbegović je kazao da će umjesto Bakira Alispahića u Kadrovsku komisiju biti postavljen Alija Fitozović, predsjednik Općinskog odbora SDA Bosanski Šamac na prijedlog Izetbegovića. Inače, dodao je Izetbegović, Fitozović je prijatelj sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i  "on je na dnevnoj bazi sa predsjednikom Tihićem".

Na pitanje novinara šta je razlog smjene Alispahića iz Kadrovske komisije Izetbegović je kazao da Alispahić nije na pravi način uzvratio SDA povjerenje koje mu je dala. Izetbegović je naveo i da će otići kod Tihića da vidi njegovu reakciju na ovu odluku.

-  Ako bi predsjednik Tihić bio protiv, ja bih onda ovu odluku još jednom razmotrio, odnosno poništio. Ne bih radio nešto protiv čega je predsjednik Tihić – kazao je Izetbegović.

Inače, Izetbegović tvrdi da Alispahić nije član Stranke demokratske akcije, a da su mu dali da bude jedan od članova Kadrovske komisije.

Agencija Patria podsjeća da je Alispahić bio član Predsjedništva SDA dok je predsjednik SDA bio Alija Izetbegović.

Izetbegović je i ranije, a i sada kazao da je predsjednik Tihić bolestan.

- Mi moramo donositi odluke, pa i ovakve, bez obzira na bolest gospodina Tihića, rekao je Izetbegović i dodao da ne zna mogu li se posljednja dešavanja u stranci nazvati raskolom.

-  Ne znam ja da li je to raskol, ali ima dosta ljudi koji se boje da se predsjednik Tihić zaboravio i da se dovoljno ne konsultuje o nekim stvarima - kazao je Izetbegović koji je još jednom naglasio da Tihić nije imao stav o smjeni Alsipahića.

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook