PROFESOR IZ NOĆNE MORE

Punih 40 godina drogirao i silovao učenike u prestižnim školama svijeta

Arhiva25.04.14, 16:48h

Jedan od najskandaloznijih pedofilskih skandala potresa SAD i Veliku Britaniju, ali i brojne druge države u kojima je svoje žrtve vrebao profesor William Vahey, podrijetlom iz SAD-a

profesor iz noćne moreJedan od najskandaloznijih pedofilskih skandala potresa SAD i Veliku Britaniju, ali i brojne druge države u kojima je svoje žrtve vrebao profesor William Vahey, podrijetlom iz SAD-a. On je u razdoblju od 42 godine seksualno zlostavljao najmanje devedesetero djece stare između 12 i 14 godina. Prvo ih je drogirao, a onda čekao da se onesvijeste. Nakon toga ih je iskorištavao.

Vahey je dio radnog vijeka proveo u SAD-u, a od 2009. do 2013. radio je u privatnoj Internacionalnoj školi Southbank u Londonu. No, predavao je i u drugim prestižnim školama diljem svijeta. Radio je u Španjolskoj, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Indoneziji, Iranu i Libanonu. Bio je oženjen i otac dvoje djece, a njegova supruga predsjednica je Vijeća Europske komisije za internacionalne škole.

Neposredno nakon odlaska iz Londona zaposlio se na američkom koledžu u Managui u Nikaragvi. Upravo ga je tamo sustigla ruka pravde nakon što su na njegovom USB-u pronađene fotografije obnažene djece od kojih je njih čak 50 pohađalo školu u Londonu. Pronašla ih je čistačica koja je ukrala USB, a tek nekoliko mjeseci kasnije na njemu je otkrila šokantan sadržaj.

Sve fotografije proslijedila je policiji, a slučaj je potom preuzeo FBI. Vahey je tada priznao da je dugi niz godina zlostavljao djecu. Rekao je kako im je davao jake tablete kako bi ih onesvijestio te je tvrdio da je i sam žrtva.

'Kao dječak sam zlostavljan, zato radim sve ovo. Radim to otkada znam za sebe', rekao je navodno istražiteljima.

Dva dana nakon priznanja pronađen je mrtav u motelu u gradu Luverneu u Minnesoti. Iz policije su priopćili kako se radi o samoubojstvu.

Njegovi kolege šokirani su onime što je nakon toliko godina izašlo na vidjelo. Posebno sablažnjava podatak da je u svaku školu primljen bez problema usprkos činjenici što je u Kaliforniji 1969. godine bio osumnjičen za pedofiliju.

'Bio je jako popularan čovjek, među osobljem i učenicima. Nevjerojatno je da punih 40 godina nitko nije posumnjao da se događa nešto ovako stravično', kazao je Chris Woodhead, ravnatelj škole u Londonu dodavši kako je predavao djeci u dobi od 11 do 14 godina, a navodno je često s njima organizirao izlete.

Ravnatelj je ranije za Sky News izjavio kako mu je bilo fizički muka kada je saznao što se događalo.

'Ovo je nešto najodvratnije što mi se dogodilo od kada znam za sebe', rekao je tada.

FBI i Scotland Yard sada rade na prikupljanju dokaza i identificiranju žrtava, no taj im postupak otežava činjenica da se mnoge žrtve ne sjećaju silovanja jer ih je većina bila drogirana.

'Nisam cijelu noć oka sklopila. Sinoć smo saznali za sve ovo. Sin mi je u velikom strahu jer je i sam pohađao izlete koje je organizirao taj profesor. Ako i je na nekoj od tih slika bolje da to nikada ne doznamo', kazala je za The Daily Mail jedna u nizu uznemirenih majki.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook