REFERENDUM U MAJU

Špansko selo 'Ubijte Jevreje' želi promijeniti ime

Arhiva22.04.14, 16:46h

Načelnik Lorenzo Rodriguez Perez rekao je u utorak da će 56 registrovanih birača glasati 25. maja o tome da li žele zadržati ime sela ili mu vratiti stari, neuvredljivi naziv

Castrillo MatajudiosŠpansko selo Castrillo Matajudios, čije ime u prevodu znači "Ubijte Jevreje", održat će referendum narednog mjesec kako bi odlučili o tome da li će promijeniti ime koje vrijeđa strance i sramoti lokalne stanovnike.

Načelnik Lorenzo Rodriguez Perez rekao je u utorak da će 56 registrovanih birača glasati 25. maja o tome da li žele zadržati ime sela ili mu vratiti stari, neuvredljivi naziv, javlja agencija AP.

Historijske studije pokazuju da je prvobitno ime sela bilo Castrillo Motajudios što u prevodu znači "Jevrejski brijeg" i datira još iz 1035. godine kada su se Jevreji, protjerani iz obližnjih područja, tu smjestili.

Najraniji zapisi koji svjedoče o promjeni imena u "Ubijte Jevreje" datiraju iz 1627. godine, više od sto godina nakon što je Španija protjerala Jevreje koji nisu željeli preći na kršćanstvo.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook