DEPO ARHIV/ BEZ PROTEKCIJE

I među njima postoje izuzeci: Top 10 najzgodnijih političara u BiH

Arhiva18.04.14, 19:52h

Ne vodeći se njihovim političkim i ideološkim djelovanjem, već spoljašnjim i karakternim dojmom koji ostavljaju na javnost, DEPO Arhiv donosi listu koju je naš portal načinio prije godinu dana, a na kojoj se našlo 10 najzgodnijih političara u BiH - sada u malo osvježenom izdanju

Iako smo navikli da su domaći političari stereotepni, jednoobrazni i najčešće vrlo neugledni, i među njima postoje izuzeci... Ne vodeći se njihovim političkim i ideološkim djelovanjem, već spoljašnjim i karakternim dojmom koji ostavljaju na javnost, DEPO Portal načinio je nešto više od godinu dana listu najzgodnijih političara u Bosni i Hercegovini.

Neki su u međuvremeni izgubili status 'najzgodnijih' i otpali sa liste, dok su drugi, prema različitim kriterijima, na nju dospjeli. Ne sumnjamo da se mnogi neće složiti sa ovim izborom... 

1. Dragan Čović

DEPO PORTAL-Dragan Čović

Visok, vitak, elegantan, u besprijekorno skrojenim odijelima, hladan k'o špricer, uvijek spreman za odgovor, lider HDZ-a, Dragan Čović po mnogima je apsolutno najatraktivniji političar u BiH, te je stoga čvrsto zauzeo prvo mjesto naše top liste.

Za ovog markantnog Hercegovca vrijeme kao da je stalo u posljednjih 20 godina. Rođen je 1956. u Mostaru. Završio je osnovnu i srednju tehničku školu, mašinskog usmjerenja u Mostaru, a potom i Mašinski fakultet 1979. godine. Doktorirao je na Mostarskom univerzitetu 1996. godine.

Predsjednik je Hrvatske demokratske zajednice BiH i zastupnik u Parlamentu BiH. Od 2002. do 2005. bio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Od 1998. godine do 2001. godine bio je zamjenik premijera i ministar financija u Vladi FBiH. Na izborima 2002. godine izabran je za člana tročlanog Predsjedništva BiH. Tu funkciju je obnašao do 29. marta 2005. godine kada ga je smijenio Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Dovođen je u vezu sa brojnim finansijskim malverzacijama, protiv njega su pokretani brojni sudski procesi i još uvijek su aktuelni, ali mu se zbog svega toga nikada nije pomjerila niti jedna dlaka na glavi. Dapače, unatoč stalnim medijskim napadima i javnim prozivkama, doima se nestvarno istrajan u svojim političkim ciljevima, a među njima se kao najnoviji pominje kandidatura za hrvatskog člena novog Predsjedništva BiH.  

Oženjen je pravnicom Bernardicom s kojom ima dvije kćerke.

2. Elmedin Dino Konaković

elmedin konakovic nova

Jedini političar iz reda SDA koji je, po našem mišljenu, zaslužio da uđe u izbor najzgodijih političkih djelatnika u BiH svakako je stasiti Dino Konaković.

Ovaj dugogodišnji igrač i kapiten KK Bosna rođen je 1974. godine, a ženama je zapeo za oko i prije nego što je ušao u političke vode, da bi ga politička karijera dodatno učvrstila na poziciji jednog od najpoželjnijih muškaraca na ulicama Sarajeva.

Bio je direktor KK Bosna u periodu 2003. do 2008. godine. Zastupnik je u skupštini Kantona Sarajevo, a prije nekoliko dana je, u jeku unutarstranačkih previranja, podnio ostavku na mjesto šefa izbornog štaba Kantonalnog odbora SDA.

Diplomirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, odsjek Menadžment u sportu.

Nedavno je po drugi put uplovio u bračne vode i oženio manekenku Martinu Sajru Keškić.

3. Emir Suljagić

Emir Suljagić/ Foto: Anadolija

Još jedna markantna i upečatljiva pojava na bh. političkoj sceni - bez dlake na jeziku, robusan, elokventan, inteligentan, spreman na radikalne i konkretne promjene - Emir Suljagić je iz burnog novinarskog miljea za kratko vrijeme završio na poziciji ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo, odakle je za još kraće vrijeme otišao.

Neobuzdana priroda ovog mladog političara, stasita građa i gorštački karakter, kao i hrabrost sa kojom ulazi u političke bitke, svrstali su ga na visoko treće mjesto naše top liste.

Rođen je 1975. godine u Ljuboviji u Srbiji, a svoje djetinjstvo i mladost proveo je u Srebrenici, odakle je pukom srećom, kao prevodilac UN-a, izašao u julu 1995. godine. Danas je predsjednik koalicije “Prvi mart” i bori se za prava prognanih Srebreničana.

Zahvaljujući svojoj zavidnoj visini, nekada je bio košarkaš i igrao za KK "Vihor". Bio je i dugogodišnji novinar sedmičnog lista Dani, a autor je knjige o srebreničkom genocidu ''Razglednica iz groba''.

U Sarajevu je završio političke nauke, a u međuvremenu je i doktorirao.


4. Ognjen Tadić

Ognjen Tadić; foto: Danas.org

Sušta suprotnost grlatog i bahatog lidera SNSD-a, Milorada Dodika, Ognjen Tadić slika je i prilika suptilnog, kulturnog i šarmantnog političara iz drugog bh. entiteta. Rezultati lokalnih izbora prije dvije godine u RS-u očito potvrđuju da je vrijeme kršnih političara u ovom entitetu prošlo i da na red dolaze mladi i daleko senzibilniji kadrovi, što dokazuje i sve glasnije šuškanje da će upravo on biti kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke, Ognjen Tadić rođen je 1974. godine u Sarajevu. Iako mlad političar, prosjeda kosa čini ga starijim i dodaje potrebnu dozu šarma da se uvrsti među najzgodnije u našem izboru.

Osnovnu i srednju Mašinsku tehničku školu završio je u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci.

Prije SDS-a bio je član Srpske radikalne stranke.

Oženjen je Daliborkom Tadić i otac dvoje djece.

5. Jasmin Imamović

Jasmin Imamović/ Foto: DEPO PORTAL

Na polovini naše liste našao se još jedan SDP-ovac. Iako je prešao pedesetu, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović svojim stasom prkosi godinama i može postidjeti i puno mlađe kolege.

Rođen je 1957. godine u Brčkom. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Piše romane, novele, eseje, scenarije i radio drame.

Svojom nazaustavljivom energijom i vizijom Tuzlu je iz grada soli i prijetećih podzemnih voda pretvorio u turističku atrakciju i najperspektivniji dio Bosne i Hercegovine, što mu je donijelo tri gradonačelnička mandata uzastopce. Vidjećemo hoće li tako nastaviti i u narednim godinama.

Oženjen je suprugom Žanetom i ima dvije kćerke, Lanu i Dinu.

6. Milorad Dodik

milorad dodik i žene

Otkud Dodik na ovoj listi?! Tačno je da se predsjednik Republike Srpske nikako ne uklapa u klasične stereotipe muške ljepote, ali ovdje su presudili posve drugi kriteriji.

Naime, korpulentni predsjednik, vjerovali ili ne, među ženama manjeg entiteta, a često i preko Drine, važi za pravi seks simbol.

Visok, robustan, glasan i otresit, Milorad Dodik predstavlja pravog alfa mužjaka kojem žene teško odolijevaju. Svojim šarmom balkanskog delije na javnim skupovima dame redovno obara s nogu, a kao pravom showmanu, nikad mu nije mrsko dograbiti mikrofon i otpjevati pokoju pjesmu, pa dodatno razgaliti nježna ženska srca.

Uostalom, pogledajte samo fotografije na kojima se žene prosto grabe za 'sličicu' sa Dodikom i sve će vam se samo kazati.

Milorad Dodik rođen je 1959. godine u Banjoj Luci. Danas živi u Laktašima, gdje je završio osnovnu školu. U Banjoj Luci je 1978. godine završio srednju poljoprivrednu školu, a Fakultet političkih nauka u Beogradu 1983. godine.

U braku je sa suprugom Snježanom i ima dvoje djece: Goricu i Igora.

7. Zlatko Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija nova

Ni dugogodišnji lider SDP-a se ne uklapa u klasične kriterije muške ljepote, ali je isto tako činjenica da ni njegovom šarmu mnogo žene ne mogu odoljeti. Da li njegovoj karizmi doprinose bogato obrazovanje i visoke funkcije na kojima se konstantno nalazi ili, pak, urođena arogancija kojom ''kosi'' sve oko sebe, teško je reći. Jer, sve to žene vole, a kada dolazi u kompletu, kao što je to slučaj sa liderom SDP-a, onda je  dobitna kombinacija zagarantovana

Definitivino je da njegova moć snažno djeluje na pripadnice slabijeg spola, koje će nerijetko priznati da je Zlatko Lagumdžija jedan od seksipilnijih muškaraca na bh. političkoj sceni. Osim toga, oženio je studenticu, što već dovoljno govori u prilog prethodnim konstatacijama.

Rođen je 1955. godine u Sarajevu. Maturirao je u gimnaziji u Detroit-u, Michigan (SAD) 1973. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na temama iz oblasti informatike i elektrotehnike na Univerzitetu u Sarajevu 1977., 1981. i 1988. godine.

Lagumdžija je od 1989. godine profesor na Ekonomskom fakultetu i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 1995. godine je direktor je Centra za Menadžment i informacionu Tehnologiju u Sarajevu. Od 1994. godine je šef katedre Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Član Svjetske akademije nauka i umjetnosti od 2006 godine. Aktuelni je ministar vanjskih poslova BiH.

Otac je troje djece i u braku je sa suprugom Aminom.


8. Fahrudin Radončić

Parlament BiH_Fahrudin Radončić/Foto: AA

Donedavni ministar sigurnosti i utemeljitelj Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić svakako važi za jednog od atraktivnijih političara u našoj zemlji.

Njegov šarm i samopouzdanje kojim zrači učinili su ga popularnim među pripadnicama suprotnog spola, bez obzira što ne posjeduje fizičke predispozicije klasičnog macho mana. Tome u prilog idu i glasine da je za vrijeme trajanja svog drugog braka volio biti u društvu viđenijih bh. dama.

Ono što mu se također ne može osporiti je i džentlmenski potez kojim je nakon razvoda od Azre Radončić imovinu vrijednu 200 miliona KM prepustio sada već bivšoj supruzi, te je time učinio najpoželjnijom udavačom u BiH. Osim toga, on je definitivno jedini uspješni menadžer među bh. političarima koji je vlastito bogatstvo stekao davno prije ulaska u političke vode, te se neprikosnoveno izdvaja kao moćan milioner i žestok igrač na javnoj bh. sceni.  A ženama je to sasvim dovoljno...

Fahrudin Radončić je rođen 1957. godine u Ivangradu u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu završio je u Podgorici. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo je u 19. godini života, a sa 23 godine postao je urednik omladinskog republičkog lista Crne Gore "Omladinski pokret" iz  Titograda. U oktobru 1993. godine je u Sarajevu pokrenuo sedmični list "Bošnjački avaz." Dvije godine kasnije pokrenuo je dnevne novine "Dnevni avaz", i danas najtiražniji dnevnik u bh. državi.

Otac je troje djece: Isaka, Irhada i Farisa.

9. Martin Raguž

Martin Raguž nova

Već sama njegova pojava odaje muškarca kome je veoma važno kako izgleda i kakav dojam ostavlja u javnosti. Uvijek brižljivo ''slickan'', uredan, elegantan, ovaj Hercegovac još je jedan od dobrodržećih muškaraca koji su davno prešli pedesetu. Oni koji ga bolje poznaju tvrde da obožava da se slika i da mu je fotogeničnost jača strana.

Martin Raguž trenutno obnaša funkciju predsjednika HDZ-a 1990 i zastupnik je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Rođen je 1958. godine u Stocu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je politologiju 1980. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Politikom je počeo da se bavi još kao student, kada je bio član Saveza socijalističke omladine BiH, a od 1993. do 2006. bio je član i HDZBiH.

Iako nikada u prvim redovima, Martin Raguž uvijek je prisutan na bh. političkoj sceni, pomalo na distanci ali dovoljno blizu svih važnih političkih događanja.

Oženjen je Marinom i ima kćeri Martinu i Mariju Katerinu te sinove Roberta i Marka Leonarda.

10. Predrag Peđa Kojović

pedja kojovic nova

Njega mnogi baš i ne doživljavaju kao političara, međutim višegodišnji staž u Skupštini Kantona Sarajevo i sve glasniji istupi u javnosti svjedoče da je Peđa Kojović i te kako zaživio na političkoj bh. sceni, a borba za mjesto premijera KS dodatno potvrđuje njegove sve jače političke ambicije.

Iako nadomak 50-te, uspješno se bori sa godinama i doima se znatno mlađe. Nimalo stereotipan, šarmantan, uvijek u ležerno sportskom stilu, Kojović je vrlo netipičan za skupštinsku salu, gdje prosto 'bode oči u gomili jednoobraznih, kravatiranih i u odijela stiješnjenih likova. Da li će godine političkog nadmudrivanja i od njega načiniti političara koji će se utopiti u bezličnu skupštinsku masu, pokazat će vrijeme.

Rođen je u Travniku 1965. godine. Tokom i nakon pravnog studija radio je kao novinar na "Omladinskom programu", magazinima "Naši Dani" i "Nedjelja", na TV dnevniku "Yutel" i trećem TV programu RTVBiH "Dobre vibracije". Od 1990. do 2008. godine radio je za agenciju Reuters u SAD-u, gdje je i živio do 2008. godine.

Izdao je dvije knjige - „Born in USA" i zbirku poezije „Neutrino". Također je i autor predstave „Sarajevska pozorišna tragedija".

Jedan je od osnivača Naše stranke i poslanik je u Skupštini Kantona Sarajevo i u Domu naroda FBiH.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook