DOKLE ĆEMO TRPJETI NJIHOV BEZOBRAZLUK?!

Parlamentarci danas nisu izglasali smanjenje plata, čeka se odluka Vijeća ministara BiH

Arhiva15.04.14, 20:00h

Neki od poslanika su upozorili da smanjenje od oko 15 posto plaća nije ono što su građani očekivali, dok su drugi tražili od stručnih službi tačne podatke koliko će to smanjenje biti

Predstavnički dom PSBiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) najviše posla na današnjoj sjednici imaju oko pet različitih prijedloga koji putem inicijativa ili izmjena zakonskih rješenja podrazumijevaju smanjenje plaća izabranih dužnosnika.

Smanjenje plaća, kako je danas istaknuto tokom parlamentarnog zasjedanja, traže i građani Bosne i Hercegovine, a to je jedan i od zahtjeva s protesta od 7. februara kada je zapaljenja zgrada  Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i druge institucije.

Svi smatraju da primanja izabranih dužnosnika treba smanjiti, ali jedni se ne slažu o proceduri, drugi ističu da se radi o predizbornoj priči, budući da su opći izbori u BiH zakazani za oktobar, a treći smatraju da se nekim od ovih predloženih rješenja zadire u nadležnosti entiteta, odnosno nisu u skladu s ustavnim odredbama.

Prvi zahtjev koji za poslanike iz Republike Srpske zadire u entitetske nadležnosti je Prijedlog okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u Bosni i Hercegovini koji je predložio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić.

U ovom zakonu predviđaju se ograničena primanja na svim nivoima i to tako da najvišu plaću imaju članovi kolektivnog šefa države, a svi ostali bi imali manju. Za Klub Stranke demokratske akcije (SDA) to je prihvatljivo jer se i oni zalažu za to da članovi Predsjedništva imaju najvišu plaću, a svi ostali manju.

Također, na dnevnom redu je i razmatranje inicijative poslanika iz Kluba SDA kojom se traži da Zajednička komisija za administrativne poslove, u skladu sa zahtjevima građana, ali i ranijim inicijativama nekih poslanika, odmah smanji kako plaće tako i sve privilegije poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Za SDA je prihvatljiv i Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine koji je predložio poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković ranije je kazao da će podnijeti ostavku na mjesto člana Kolegija Predstavničkog doma, ako ovaj dom ne usvoji u oba čitanja taj zakon.

Poslanik SDA Salko Sokolović novinarima je danas kazao da je ovaj klub predložio amandaman kojim bi se osiguralao da prijedlog Živkovića bude primjenjiv i na trenutne izabrane dužnosnike, a ne samo na one koji će doći poslije kako je zakonom predviđeno.

Iz Kluba SNSD-a je zatraženo i da se sačeka stav Vijeća ministara BiH o ovom zakon, o čemu bi Vijeće ministara trebalo sutra da da svoj stav, a tiče se provodivosti ovog zakona.

Neki od poslanika su upozorili da smanjenje od oko 15 posto plaća nije ono što su građani očekivali, dok su drugi tražili od stručnih službi tačne podatke koliko će to smanjenje biti.

Poslanici bi danas trebali razmatrati i inicijativu poslanika i dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma iz Socijaldemokratske partije (SDP) Denisa Bećirovića koja predviđa ukidaje paušala profesionalno zaposlenim poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Bećirovićeva inicijativa predviđa smanjenje plaća poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH, smanjenje naknada materijalnih i drugih troškova poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- S obzirom na tešku socijalno-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, pozivam Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da također pristupe smanjenju plaća i drugih privilegija. Smatram da bi bilo korisno da tako ušteđena sredstva usmjerimo na formiranje fonda za stipendiranje nadarenih studenata i učenika u Bosni i Hercegovini - stoji u inicijativi.

I inicijativa poslanika Ante Domazeta (SDP) danas je također pred poslanicima, a on traži da se paralelno ili nezavisno od promjene zakonskih propisa kojima se reguliraju plaće i primanja poslanika i drugih zvaničnika na svim nivoima vlasti u BiH, kao čin kolektivnog ili individualnog odlučivanja, usvoje odluke o odricanju od određenih prava za "koja smatramo da su u sadašnjim društvenim okolnostima neprihvatljiva kao oblik privilegija u društvu".

O svim ovim prijedlozima poslanici će dati svoj stav nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda kojih je ukupno 50.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook