PARLAMENTARCI SE POSVAĐALI OKO VASKRSA

Majkić: Otkud ministru odbrane pravo da odlučuje o Velikom petku i Vaskršnjem ponedjeljku?!

Arhiva15.04.14, 15:59h

Odlukom ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića pravoslavni pripadnici Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske nemaju pravo na plaćeni Veliki petak i Vaskršnji ponedjeljak, što je izazvalo žučne reakcije na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenatarne skupštine BiH

Dušanka Majkić novaPoslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić postavila je danas poslaničko pitanje ministru odbrane BiH Zekerijahu Osmiću zašto je sam i na osnovu čega odlučio kada će pravoslavni vjernici, koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane, slaviti nastupajući Vaskrs, javlja Srna, prenosi Press.rs.

"Moje je pitanje ministru odbrane na osnovu kojeg je pravnog propisa doneo odluku da vojnici, oficiri i podoficiri u Oružanim snagama iz Republike Srpske moraju raditi na Veliki petak i Vaskršnji ponedeljak", rekla je Majkićeva.

Ona je upitala Osmića i zašto je odluku doneo samostalno, bez konsultacija sa zamjenikom ministra odbrane iz reda srpskog naroda.

"Zašto ministar odbrane u ovom slučaju nije primijenio odluku Savketa ministara o ostvarivanju prava na naknade za rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u vreme državnih praznika u institucijama BiH od 29. decembra 2008. godine, a odnosi se na primjenu zakona o praznicima entiteta sve do donošenja zakona na nivou BiH", dodala je Majkićeva.

Odlukom ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića pravoslavni pripadnici Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske nemaju pravo na plaćeni Veliki petak i Vaskršnji ponedeljak, čime su prekršeni zakon Republike Srpske i odluka Savjeta ministara koji kažu da su im ti dani plaćeni.

(Press.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook