SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH

Pitanje dana: Hoće li parlamentarci danas sebi izglasati smanjenje plata?!

Arhiva15.04.14, 10:10h

Zakonsko rješenje ograničio bi osnovnu plaću najviših funkcionera u bh. institucijama na maksimalno četiri i po prosječne isplaćene u BiH, dok neto plaća najviših funkcionera u RS-u i FBiH ne bi smjela biti veća od četiri prosječne...

Predstavnički dom PSBiHSjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zakazana je za danas, a pred poslanicima je obiman dnevni red.

Jedna od tačaka dnevnog reda je zahtjev poslanika Nike Lozančića (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u BiH po hitnom postupku koji, između ostalog, predviđa ograničeno raspolaganje budžetskim novcem u svim institucijama vlasti, na svim nivoima u BiH, uvodi restrikciju i u sudsku vlast, u javna poduzeća, ustanove i izvanbudžetske fondove, radi smanjenja javne potrošnje, dajući doprinos mjerama štednje.

Također, zakonsko rješenje ograničio bi osnovnu plaću najviših funkcionera u bh. institucijama na maksimalno četiri i po prosječne isplaćene u BiH, neto plaća najviših funkcionera u RS-u i FBiH ne bi smjela biti veća od četiri prosječne, najviši kantonalni dužnosnici imali bi osnovnu plaću ne veću od 3,5 prosječne plaće, u Brčko Distriktu bi bila 3,3 prosječne, a u općinama i gradovima tri prosječne plaće.

Neke od predloženih restrikcija su ograničena cijena i korištenje vozila, ukidanje naknada za komisije, ukidanje naknade za posjete porodici, ukidanje plaćanja ugovora o djelu i radu, smanjenje paušala, 1.000 KM maksimalno mjesečno za reprezentaciju, 150 KM mjesečni limit za mobitel te 20 KM po kvadratu najviša cijena zakupa stana.

Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine predložio je poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Živković, a poslanici će ga danas razmatrati u drugom čitanju.

Ove izmjene odnose se na plaće članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH i najveću plaću bi imali članovi Predsjedništva i to 3,3 prosječne isplaćene u državi.

Poslanici bi se danas trebali izjasniti i o zahtjevu poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Nermine Zaimović Uzunović i poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Asima Sarajlića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Izmjene bi trebale definirati jasnije neke odredbe ovog zakona za koje su građani i institucije prepoznali nejasnoće, kao i omogućiti adekvatniju primjenu zakona u praksi.

Vijeće ministara BiH predložilo je razmatranje zakona o graničnoj kontroli, o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, o akcizama te o elektronskom dokumentu, o čemu bi se također poslanici danas trebali izjasniti.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja o radu institucija BiH te komisija ovog doma.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook