MODUL MEMORIJE

Sutra premijera predstave 'Pobunjenik M.K.' u režiji Nermina Hamzagića

Arhiva15.04.14, 10:09h

Činjenica da Klajstovo djelo objavljeno 1810. godine i dalje korespondira sa vremenom u kojem živimo je zastrašujuća. Bosna i Hercegovina je i u 21. stoljeću zemlja nepravde i nejednakosti, koja ne priznaje sve svoje građane, te zbog toga ovo civilizacijsko pitanje pravde i nepravde, želimo vratiti u fokus javnosti, naveo je Hamzagić

Nermin Hamzagić

Predstava “Pobunjenik M.K.“ u režiji Nermina Hamzagića svoju premijeru će imati u srijedu, 16. aprila, 2014. u okviru Modula Memorije, kao prva premijera MESS Teatra u čijoj produkciji učestvuju i Narodno pozorište Sarajevo i EastWest Centar.

Ansambl od šest glumaca i glumica koji čine Amar Selimović, Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Vedrana Seksan, Aco Seksan i Enes Salković, na ogoljenoj sceni, sa minimalnom rekvizitom i kostimom, igrat će i pripovijedati fragmente iz Klajstovog Kolhasa, djela koje je i danas relevantno, jer poziva na pobunu pojedinca protiv nepravednog sistema, ali i upozorava na granicu koja se u svom gnjevu ne smije preći.

- Premijerom "Pobunjenik M.K." pokrećemo MESS Teatar kao kontinuitet višegodišnjih produkcija i kooprodukcija stranih i domaćih predstava Festivala MESS, od kojih su neke ušle u antologiju savremene bosanskohercegovačke teatarske historije. Ova predstava je idealan početak jedne nove pozorišne scene otvorene za scensko istraživanje i angažirano pozorište“, naveo je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić, te dodao da MESS teatar najavljuje potrebu za početkom procesa redefiniranja pozorišnih institucija u ovim ne baš obećavajućim recesijskim vremenima.

Dok traju posljednje pripreme za premijeru, reditelj Hamzagić je istakao da se predstavom žele otvoriti određena pitanja i podstaći diskusija.

- Činjenica da Klajstovo djelo objavljeno 1810. godine i dalje korespondira sa vremenom u kojem živimo je zastrašujuća. Bosna i Hercegovina je i u 21. stoljeću zemlja nepravde i nejednakosti, koja ne priznaje sve svoje građane, te zbog toga ovo civilizacijsko pitanje pravde i nepravde, želimo vratiti u fokus javnosti, naveo je Hamzagić te dodao da su s obzirom na situaciju u kulturi danas, premijere predstava društveni “incidenti“ i posljedice napora pojedinaca. Inspirativni tekst ove predstave govori o čovjeku koji odlučuje da se suprotstavi nepravednom sistemu.

Mihael Kolhas je trgovac konjima kojem prilikom jednog putovanja na imanju jednog plemića konje bespravno oduzimaju i upropaštavaju. Nakon što mu korumpirani birokratski aparat odbije tužbu protiv plemića, Kolhas odlučuje izboriti svoju pravdu nasilnim putem. Klajstova novela nastala je prema istinitom događaju iz 16. stoljeća, a jednako je aktuelna i danas kada smo svjedoci stalnih socijalnih nemira širom Evrope.

Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Dio umjetničkog tima čine i poznate kostimografkinje iz dua OshYosh - Vanja Ciraj i Irma Saje, scenografiju potpisuje Adisa Vatreš, dok je muzička saradnica dirigentica Tijana Vignjević, a koreograf Thomas Steayert. Za grafički dizajn cijelog projekta odgovoran je Goran Lizdek.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook