BAKIR IZETBEGOVIĆ KATEGORIČAN

Nedopustivo je da političari imaju plate desetostruko veće od plata rudara!

Arhiva14.04.14, 14:53h

Ministri vanjskih poslova Evropske unije održat će danas u Luksemburgu sastanak na kojem će biti najviše govora o situaciji u Ukrajini, ali na dnevnom redu bi trebala biti i BiH

Bakir Izetbegović nova/ Foto: Anadolija

Ministri vanjskih poslova Evropske unije održat će danas u Luksemburgu sastanak na kojem će biti najviše govora o situaciji u Ukrajini, ali na dnevnom redu bi trebala biti i BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentirajući novinarima ovaj sastanak izrazio je očekivanje da će Evropska unija imati elastičniji pristup u odnosu na BiH.

Smatra da bi pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" trebalo pretvoriti u uvjet jer bi bilo loše ako bi se još četiri godine čekalo samo na implementaciju ove presude.

- Zašto ne bismo radili na važnim poglavljima za ulazak u EU kao što su borba protiv kriminala. Zašto ne bismo koristili IPA fondove da zaposlimo mlade i pomognemo poljoprivredi - kazao je Izetbegović te je izrazio mišljenje da je došlo do sazrijevanja u EU koje će BiH omogućiti takav pristup.

Naglašava da BiH ništa neće biti oprošteno, ali paralelno se može raditi na drugim stvarima i ne čekati na implementaciju presude u predmetu "Sejdić i Finci".

Na pitanje da li bi se u BiH trebao uvesti solidarni porez na velike plaće kao što to planira uraditi Srbija, Izetbegović kaže da je potrebno smanjiti plaće na normalnu mjeru koja je siromašnom narodu zadovoljavajuća.

- Ne smiju političari imati plate koje su desetostruko veće nego plate rudara. To je nedopustivo. Drago mi je da sam bio jedan od onih koji nikada nije htio takvu platu. Prvo smo se suprotstavili tim platama kada su uvođene, a onda smo 20 ili 30 posto od te plate izdvajali u humanitarne svrhe - podsjeća Izetbegović.

Smatra da dodatni porez nije rješenje jer zašto bi se uopće davala velika plaća, koja bi se potom oporezivala.

- Samo je treba spustiti na razumnu mjeru na nekih četiri ili pet prosječnih plata maksimum pa unutar toga okvira smjestiti sve - kazao je na kraju Izetbegović.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook