VIDEO/ PRIČA KOJA ĆE VAM VRATITI VJERU U LJUDE

Prišla je čudnom beskućniku, a ono što se zatim desilo niko nije očekivao

Arhiva13.04.14, 14:22h

'Ideal je najveća težina koju čovjek može da ponese', prve su riječi dokumentarca koji mami suze, o jednom beskućniku koji je skoro odustao od nade, dok sudbina nije pogledala u njegovom pravcu

bbeskućnikDa, "ideal je najveća težina koju čovek može ponijeti", misao je jednog pjesnika, ali vi njegova djela ne biste mogli da vidite. Bila bi prljava i vjerovatno bi smrdila na smeće. Njihov autor, Raimundo, živio je na ostrvu, ali ne onakvom na kakva prvo pomislite. Njegov dom bila je oaza zelenila usred asfalta "ostrvo" mira u njegovom teškom životu. A onda je došla ona.

Trideset pet godina Raimundo Aruda Sobrinjo bio je legenda svog kraja u Sao Paolu. Trideset pet godina živio je na ulici.

Stranci su mu prilazili i donosili poklone

Beskućnik koji sve vrijeme sjedi na istom mjestu i nešto žvrlja. Šala Monteiro bila je zaintrigirana ovim prizorom i prišla mu je. Umjesto da ona njemu nešto udijeli, on je nešto dao njoj. Pružio joj je bijelo parče papira. To je bila poezija, poezija napisana od strane čovjeka koji je decenije proveo okružen smećem i koga su nerijetko tako i tretirali. Reči njegove pjesme toliko su je oduševile da je napravila Facebook stranicu sa njegovim djelima. Uslijedio je šok.

Brat je uspeo da prepozna Raimunda i poveo ga je kući

Poruka je dospjela do jedne vrlo bitne osobe.

"Materijalna higijena, mentalna higijena. Ovdje ne znam šta je teže zadržati", napisao je misteriozni pjesnik uz potpis "Uslovljeni". Imao je divan um ali težak život, no, odjednom, ljudi su počeli da mu prilaze. Čitali su njegove riječi i zastajali da porazgovaraju. Jednog dana na Facebook stranicu stigla je poruka - javio se Raimundov brat!

"Godinama sam pokušavao da ga nađem! Vidio sam tog bradatog čovjeka, bez higijene, sa ogromnom bradom. To je moj brat! Odlučio sam da će živjeti sa mnom", napisao je presrećni srodnik i primio Raimunda kao dio porodice.

Ovo je on danas.

w

A ona žena sa početka priče?

Šala Monteiro

Šala Monteiro

"Bez riječi sam", rekla je osoba koja je trenutkom svoje pažnje promijenila bezbroj života. Vidite, Raimundo i dalje piše, a uskoro mu izlazi i knjiga.

Raimundo danas

Raimundo danas

  Njegove riječi neka vas prate kroz ovaj dirljiv snimak koji traje svega nekoliko minuta. "Proklet je čovjek koji napusti samog sebe".

 

(alo.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook