VELIKE NAJAVE IZ RUSKE VLADE

Rusija kreće u osvajanje Mjeseca i izgradit će stalnu mjesečnu bazu

Arhiva13.04.14, 12:47h

Rusija kreće u osvajanje svemirskog prostranstva. Točnije, u osvajanje Mjeseca

covjek na mjesecuDmitry Rogozin, zamjenik ministra obrane zadužen za svemirsku industriju, to je najavio u vladinim dnevnim novinama "Rossiiskaya Gazeta".

Rusi ne vide smisla u brojnim misijama na Mjesec i zato tamo namjeravaju napraviti stalnu bazu kako ne bi morali putovati natrag na Zemlju.

"Mjesec je odvojen, samostalan cilj u svemirskoj utrci. Ne bi bilo racionalno napraviti 10 ili 20 letova na Mjesec. Ovaj proces ima početak, ali nema kraj. Doći ćemo na Mjesec i ostati zauvijek", rekao je Rogozin. To je jedan od prioriteta ruske vlade. Ruska svemirska agencija Roscosmos ovaj tjedan objavila je kako su počeli s dizajniranjem svemirske letjelice i rakete koja će ju dostaviti na Mjesec.

Prva misija, dugo odgađana Luna-25, zakazana je za 2016. godinu, piše The Voice of Russia.

U drugoj misiji 2018. godine na Mjesec će poslati orbiter koji će nadgledati planet, a 2019. letjelicu s bušilicom koja će tražiti vodu.

Do 2040. godina Rusija namjerava napraviti svemirsku bazu za dugotrajne misije. Rogozin je rekao kako je Mjesec jedini realni izvor vode, minerala i drugih resursa potrebnih za budućnost svemirskih misija i pogodna platforma za testiranje novih svemirskih tehnologija. Najavio je kako će Rusija početi s traženjem prirodnih resursa u našem solarnom sustavu.

"Ne bi se trebali bojati snova, podizanja ljestvice za naš budući razvoj. Rusija ima sve što je potrebno za novi proboj u istraživanju svemira. Samo trebamo naučiti kako kombinirati idealizam i pragmatizam", izjavio je Rogozin.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook