VELIKE POLITIČKE AMBICIJE BIVŠEG REISA

Može li Mustafa Cerić postati bošnjački član Predsjedništva BiH?!

Arhiva12.04.14, 18:19h

Šta ugledni profesori i bošnjački intelektualci misle o novim ambicijama i najavama o mogućem političkom angažmanu bivšeg reis-ul-uleme IZ u BiH Mustafe Cerića...

mustafa cerićPolitičko aktiviranje Mustafe ef. Cerića, bivšeg reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH, i njegova moguća kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izazvali bi nove potrese u državi i iritaciju srpskog i hrvatskog naroda.

Ovo je, u najkraćem, stajalište uglednih profesora i bošnjačkih intelektualaca na najave o mogućem političkom angažmanu bivšeg reis-ul-uleme IZ u BiH, iako nijedan od njih ne spori demokratsko pravo svakog građanina da osnuje stranku i bavi se politikom. Upravo s tog stanovišta polazi i Esad Bajtal, sarajevski doktor nauka, sociolog, filozof i politički analitičar, koji podsjeća da je Ceriću zamjerao što se bavio politikom u vrijeme kada to nije smio - dok je bio na najvišoj vjerskoj funkciji.

- Koliko ja znam, u političkim krugovima takvo Cerićevo djelovanje već je tada stvaralo određeni animozitet. Stoga bi bilo dobro da sada razmisli koliko bi to bilo loše, a koliko dobro za državu, i da shvati da bi bilo štetno, ističe Bajtal.

Ukoliko bi se, pak, efendija Cerić kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bajtal ne vjeruje da bi postigao neki uspjeh.

- Narod je izgubio povjerenje, kriza u BiH je jaka, bijeda sve veća i narod shvata da su svi u tome učestvovali, pa i on, zaključuje Bajtal.

I za Suada Kurtćehajića, profesora političkih sistema na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Cerićevo političko aktiviranje ne bi bio dobar potez.

- Ono što možda može biti dobro za Bošnjake na prvi pogled, ne može biti dobro za BiH, jer će iritirati druge narode. Jednostavno se bojim takvih situacija i problema koji bi iz toga proizašli, ističe Kurtćehajić.

On smatra da Cerićeva kandidatura za člana Predsjedništva BiH "ne bi bila lijepa poruka za pripadnike druga dva naroda".

- Cerić će za BiH više uraditi ako bude djelovao na drugi način. Bošnjaci uvijek moraju voditi računa da opstanak BiH najviše zavisi od njih i nije dobro da iritiraju tamo gdje ne moraju, zaključuje profesor Kurtćehajić.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), u mogućem Cerićevom ulasku u politiku, pak, ne vidi ništa loše.

- Suštinski, to ne bi dovelo do negativnih konotacija. No, lično mislim da ne bi ostvario neki rezultat i da bi to bio politički amaterizam, zaključuje Mulabegović.

Inače, kako to navode pojedini sarajevski portali, Cerić osnivanje stranke priprema s Muamerom ef. Zukorlićem, sandžačkim muftijom, jer navodno vjeruju da bi Cerić svojim poznanstvima i stečenim ugledom mogao da donese novi kvalitet na političkoj sceni, ali i korist državi BiH.

(Nezavisne.com/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook