ZABRANILI ROMIMA ULAZ

McDonald's u Novom Sadu morao platiti kaznu zbog diskriminacije

Arhiva12.04.14, 16:56h

Djeci romske nacionalnosti zabranjen je ulazak u McDonald's u Novom Sadu, a ta nevjerojatna priča dobila je ovih dana i sudski epilog prema kojem je najpoznatiji svjetski lanac brze prehrane novčano kažnjen

mcdonald's novi sadDjeci romske nacionalnosti zabranjen je ulazak u McDonald's u Novom Sadu, a ta nevjerojatna priča dobila je ovih dana i sudski epilog prema kojem je najpoznatiji svjetski lanac brze prehrane novčano kažnjen. Jedna od akterica tog slučaja Maja Rogić prepričala je događaje tog dana, kao i ono što se događalo nakon nemile scene.

"Njih troje, dječak i dvije djevojčice, trčkarali su ispred mene u pravcu 'Meka'. U jednom sam trenutku primijetila da ih je momak iz osiguranja restorana zaustavio. Požurila sam do njih i pitala u čemu je problem. 'Gospođo, oni ne mogu unutra', odvratio mi je. Kada sam ga upitala zašto ne bi mogli, objašnjavajući mu da su djeca sa mnom i da su moja odgovornost, ponovio je da deca ne mogu u McDonald's. 'Ja ću platiti što god da pojedu', uporno sam ponavljala, ali uzalud. Njegov odgovor je bio: 'Vi možete ući, oni ne mogu', prepričala je za Rogić.

Roglić je ipak ušla u restoran kupila hranu.

"Posebno me oduševilo što je svako od njih ostavio po pola sendviča za brata ili sestru. Na kraju su me poljubili, zahvalili se i krenuli s ostacima hrane.K ada sam malo kasnije krenula kući, čula sam djevojčicu kako viče 'mama, mama, eno je teta koja nam je kupila da jedemo'. Okrenula sam se, nasmijala im se, a žena mi se zahvalila. I to je bilo to", kaže Rogić dodajući kako je cijeli događaj prepričala novinaru te je vijest o zabrani ulaska Roma u ovaj popularni lanac podigla popriličnu prašinu.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije podigla je tužbu, a Rogić kao svjedok na sudu ponovno prepričala događaj. No, prvostupanjski sud je odbacio tužbu s obrazloženjem da Roglić nije imala suglasnost roditelja djece da ih odvede u restoran. Zatražena je revizija te je ponovno počelo suđenje.

"Pročitane su nam izjave koje smo dali na prethodnom suđenju. Tada sam saznala da se priča radnika osiguranja razlikuje od moje samo po tome što je on naveo da su deca bila prosjaci", kaže Rogić koja je morala odgovarati na čudna i neugodna pitanja kao ona kako je prepoznala da su djeca romske nacionalnosti!?

"Srećom, ovog puta donesena je presuda da je 'Mek' kriv. Kažnjeni su s oko 860 eura, dok je s oko 170 eura kažnjen vlasnik agencije koja im je pružala usluge osiguranja. Kazna sama po sebi i nije visoka. Najniža je, ali ipak šalje dobru poruku – protiv diskriminacije se uvijek treba boriti", kaže Rogić na kraju za Lupigu.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook