IZ BH GASA OPTIMISTIČNI

Ako Rusija obustavi isporuku gasa, BiH će iz Njemačke uvesti taj energent

Arhiva11.04.14, 14:17h

Iako na adresu BH Gasa nije službeno stiglo obavještenje, naglašavamo da imamo odličnu saradnju sa ruskom kompanijom Gazprom Export

plin nova

Imamo informaciju da je predsjednik Ruske Federacije putem ambasade u Bosni i Hercegovini uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem se skreće pažnja da aktuelne tenzije u rusko-ukrajinskim odnosima mogu rezultirati obustavom isporuke gasa koja se odvija preko Ukrajine, a tim postupkom isporuka bi bila obustavljena i našoj zemlji, saopćeno je iz BH Gasa, prenosi Anadolu Agency (AA). 

„Iako na adresu BH Gasa nije službeno stiglo obavještenje, naglašavamo da imamo odličnu saradnju sa ruskom kompanijom Gazprom Export, što potvrđuje i posljednji ugovor kojim smo dogovorili isporuku gasa za 2014. godinu“, navode iz BH Gasa.

U slučaju obustave dogovorene isporuke gasa, naglašavaju u BH Gasu, odmah će aktivirati saradnju sa kompanijom EON Rurhrgas iz Njemačke kroz već ranije potpisan Okvirni sporazum, a s kojom su uspješno sarađivali i tokom „gasne krize“ 2009/10 godine.

„Naša poslovna misija je omogućavanje isporuke gasa iz različitih izvora, a kontinuirano radimo na projektu uključivanja na Jadransko-jonski gasovod, što je nastavak Trans-jadranskog gasovoda koji polazi iz Azerbejdžana“, navedeno je iz BH Gasa.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook