EVROPA OSTAJE BEZ VAŽNOG ENERGENTA?

Putin: Rusija će prekinuti snabdijevati Ukrajinu zemnim plinom!

Arhiva11.04.14, 08:45h

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je evropske lidere u četvrtak da će Rusija prekinuti snabdijevati Ukrajinu zemnim plinom ako ne plati račune i rekao je da bi ovo moglo rezultirati smanjenjem daljih isporuka Evropi

Vladimir Putin nova

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je evropske lidere u četvrtak da će Rusija prekinuti snabdijevati Ukrajinu zemnim plinom ako ne plati račune i rekao je da bi ovo moglo rezultirati smanjenjem daljih isporuka Evropi.

U pismu liderima 18 zemalja, on je zahtijevao hitne razgovore s Evropom o spašavanju ukrajinske ekonomije, ali je jasno dao do znanja da mu ponestaje strpljenja zbog plinskog duga Kijeva u iznosu od 2,2 milijarde dolara.

Njegovi komentari su najeksplicitnije prijetnje Rusiji za prekid snabdijevanja plina Ukrajine u potezu koji bi mogao pogoršati spor oko ruskog pripajanja Krima što je rezultiralo najvećom krizom između istoka i zapada od hladnog rata.

- Gazprom je prisiljen prebaciti se na avansnu isplatu za dostavu plina i, u slučaju daljeg kršenja uslova isplate, u potpunosti će ili djelimično zaustaviti isporuku plina - napisao je Putin u pismu koje je poslao evropskim liderima uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel čija je zemlja najveći potrošač ruskog plina u 28-članoj Evropskoj uniji.

- Bez sumnje je ovo ekstremna mjera. U potpunosti shvatamo da postoji rizik da će Ukrajina uzimati plin koji bude prolazio kroz njenu teritoriju, a koji je namijenjen evropskim potrošačima - napisao je Putin u pismu.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook