NARODNA SKUPŠTINA RS UTVRDILA NACRT ZAKONA O PREBIVALIŠTU

'Ovo je jedini način da osujetimo zle namjere Koalicije 1. mart i koalicije Domovina'

Arhiva10.04.14, 19:33h

Poslanici SDP i SDA napustili skupštinsko zasjedanje, opozicija nezadovoljna što zakon nije donesen po hitnoj proceduri

Narodna skupština RS nova

U Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je Nacrt zakona o prebivalištu i boravištu RS, javlja Anadolu Agency.

Poslanici SDA i SDP-a BiH su, kako su to i najavili nakon što je ovaj zakon uvršten u parlamentarnu proceduru, napustili skupštinsko zasjedanje kada je počela rasprava o nacrtu zakona, te nisu ni prisustvovali glasanju o istom. 

Poslanik SDP-a BiH u parlamentu RS Behzad Čirkin u obraćanju novinarima ponovio je da se donošenjem ovog zakona krši Ustav RS u čijem članu 4 je jasno navedeno da RS ne može zakonima uređivati one oblasti koje su prenijete u nadležnost BiH.

"Republika Srpska nije nadležna za donošenje ovog zakona, već nivo BiH. Ako u konačnoj formi ovaj zakon bude usvojen, preduzećemo sve mjere da on ne stupi na snagu", podvukao je Čirkin.

U uvodnom obraćanju poslanicima, ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić u ime Vlade kao predlagača naveo je da se Nacrtom zakona o prebivalištu i boravištu u Republici Srpskoj uređuje prebivalište i boravište državljana BiH i boravište raseljenih lica u Republici Srpskoj i omogućava sloboda izbora mjesta prebivališta, odnosno boravišta.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona, Jovičić je rekao je da se ovim zakonom propisuje da državljani mogu imati samo jedno prebivalište, odnosno mjesto boravišta.

"Zakonom uređuje prebivalište i boravište državljana BiH i boravište raseljenih lica u Republici Srpskoj, te omogućava sloboda izbora mjesta prebivališta, odnosno boravište", pojasnio je Jovičić. 

Razlozi za donošenje ovog zakona, navodi se u obrazloženju, sadržani u potrebi za prevazilaženjem pravne i trenutne situacije koja je nastala nedonošenjem zakona koji bi detaljnije i adekvatnije uredio ovu oblast na nivou BiH. 

Ovim zakonom propisana je nadležnost MUP-a RS u postupku prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta državljana, kao i vođenje i održavanje evidencija, način dostavljanja podataka iz evidencija, način korištenja i obrade podataka, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog rješenja. 

Tokom poslaničke diskusije predstavnici i pozicije i opozicije složili su se u stavu da RS treba pitanje prebivališta i boravišta regulisati svojim zakonom, te, kako je navedeno u diskusijama, "spriječiti pokušaj izbornog inžinjeringa probosanskih partija na oktobarskim opštim izborima".

"Smatramo da je zakon trebao biti donesen po hitnom postupku, pa mi se čini da je vladajuća koalicija od tog odustala pod pritiskom OHR-a iz kojeg je saopšteno da RS nema ingerencije da pitanje prebivališta reguliše svojim zakonom. Ne može jedan te isti čovjek biti prijavljen i u RS i u Federaciji BiH i tome se treba stati ukraj", naveo je poslanik PDP-a Zoran Đerić.

Nezavisna poslanica u Narodnoj skupštini RS Slavica Jovanović naglasila je da je "za očuvanje RS od vitalnog značaja da svojim zakonom uredi pitanje prebivališta".

"Ovo je jedini način da osujetimo zle namjere Koalicije 1. mart i koalicije Domovina, devet bošnjačkih i hrvatskih stranaka koji žele da na izbore u RS dovuku 100 hiljada birača i tako promijene strukturu biračkog tijela u svim opštinama RS", kazala je Jovanović.

Dodala je da je sve to dio "zajedničkog izbornog inžinjeringa 1. marta i Vlade Federacije BiH koja je donošenjem zakona o pravima povratnika u RS i Brčko distriht, kojima im se omogućava da zadrže sva socijalna prava stečena u Federaciji stvorila pretpostavke da se mogu kako hoće prijavljivati u RS".

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić u svom obraćanju poslanicima naveo je da je osnovni cilj donošenja entitetskog zakona o prebivalištu "problem registracije lica koja ne žive na određenim adresama, ali po tom osnovu ostvaruju niz socijalnih prva".

"O tome govorimo posebno u vrijeme izbora i to je problem koji je identifikovan unazad duže vremena", kazao je Radojičić.

Dodao je da se Narodna skupština RS nalazi u teškoj poziciji "kako da na održiv i provodiv način riješi probleme vezane za prijavu prebivališta".

"Ja sam u više navrata isticao da Zakon o prebivalištu imamo u proceduri na nivou Parlamenta BiH, ali zbog blokada federalnih stranaka ne možemo reći kada će on biti usvojen. Istovremeno svako parcijalno rješenje ostavlja napola bušan sistem u ovoj oblasti", istakao je predsjednik NSRS, obrazlažući razloge zbog kojih je ovaj zakon umjesto da se razmatra u formi prijedloga, prebačen u redovnu skupštinsku proceduru.

Na taj način, zaključio je Radojičić, otvara se prostor da zakon bude donesen na državnom nivou.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook