NOVO IZ CENTRALNE BANKE BiH

Pokrenut statistički web portal

Arhiva10.04.14, 17:08h

Centralna banka Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji za medije predstavila novi statistički web portal ove monetarne institucije

statisticki portal centralne banke

Centralna banka Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji za medije predstavila novi statistički web portal ove monetarne institucije.

Rješenje je razvijeno u suradnji sa Poslovnom inteligencijom i uz podršku njemačke razvojne agencije GIZ, na Panorama Necto platformi.

- Novo rješenje će olakšati dostupnost informacija, te korisnicima omogućiti analizu i uspoređivanje podatka na vrlo jednostavan i intuitivan način. Ovo držimo posebno korisnim za akademsku zajednicu i stručnu javnost - rekao je guverner dr. Kemal Kozarić

Viceguverner CBBiH za poslovanje Sektora za statistiku, servisiranje vanjskog duga, europske integracije i platne sustave gđa. Ankica Kolobarić je istakla da CBBiH prikuplja podatke, provodi istraživanja, kompilira i objavljuje statističke podatke iz monetarno-financijskog sektora, realnog sektora, te statistike vladinih financija i drugo.

- Metodologije koje primjenjujemo u najvećoj mjeri su harmonizirane s međunarodnim metodologijama i standardima, što nam omogućuje direktnu usporedivost i objavljivanje podataka u međunarodnim institucijama kao što su MMF, EBRD i drugi - istakla je Kolobarić.

Viceguvernerica se na iznimnom angažmanu zahvalila kolegama iz Centralne banke BiH, Poslovnoj inteligenciji i Amelu Pašiću. Prezentaciju novog statističkog web portala održao je voditelj projekta, šef kabineta guvernera Almir Salihović.

Poslovna inteligencija ovim projektom potvrđuje vodeću regionalnu poziciju u području dizajna i implementacije inteligentnih sustava za podršku poslovnom odlučivanju.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook