NA FAKULTETU POLITIČKIH NAUKA U SARAJEVU

Promovisana knjiga eseja profesora Hidajeta Repovca

Arhiva10.04.14, 16:55h

Promocija novoobjavljene knjige prof. dr. Hidajeta Repovca ''Eseji o književnosti i umjetnosti - Filozofsko - sociološki diskurs'' upriličena je na Fakultetu političkih nauka

repovac novaPromocija novoobjavljene knjige prof. dr. Hidajeta Repovca „Eseji o književnosti i umjetnosti -Filozofsko - sociološki diskurs„ upriličena je na Fakultetu političkih nauka.

O knjizi u kojoj se nalaze eseji još od sedamdesetih godina pa do danas govorili su Vladimir Premec, Emina Kečo, Slavo Kukić, Senadin Lavić i Asim Mujkić.

Pozdravne riječi na početku promocije uputio je dekan FPN Šaćir Filandra a promociju je vodio Adil Kulenović.

Profesorica Kečo ovom prilikom je istakla da je knjiga Hidajeta Repovca knjiga kakvih je sve manje. Kako je rekla Kečo ova knjiga koja spaja tradiciju i modernost, knjiga koja u sebi ima mnoštvo informacija.

Knjiga Hidajeta Repovca smatra Kečo je dijalog autora kako sa umjetnicima, filozofima, sociolozima, tako i dijalog autora sa samim sobom.

Repovac je ovom prilikom rekao da je namjerno stavio i svoje ranije tekstove, a tekst koji je posebno istakao je „Iskušenja filozofije od defetizma do nade - Pečati vremena umjetnosti“ koji i otvara knjigu a koji se referira na profesora Abdulaha Šarčevića.

Repovac u knjizi interpretira najvažnije tokove modernog književnog i umjetničkog diskursa, referirajući se na A. Šarčevića, M. Krležu, M. Selimovića, T. Ujevića, F. Nietzschea, E. Blocha, T. W. Adorna, J.-P. Sartrea, A. Camusa i mnoga druga imena evropske moderne i bosanskog iskustva umjetnosti.

Naslovnu stranu knjige uradio je Damir Nikšić.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook