AUTOR PROPALOG MIROVNOG PLANA

Lord Owen: Podjela BiH na tri dijela je bila i ostala najbolje rješenje!

Arhiva09.04.14, 18:26h

Nakon što je 1993. godine propao tzv. Vance-Owenov mirovni plan za BiH, lord David Owen otišao je tadašnjem predsjedniku Aliji Izetbegoviću i rekao mu da ne preostaje ništa drugo nego podijeliti državu na tri dijela. 'To je tada bilo najbolje rješenje i ja danas mislim da je to najbolje rješenje', rekao je lord Owen u ekskluzivnom razgovoru za Globus

lord owenNakon što je 1993. godine propao tzv. Vance-Owenov mirovni plan za BiH, lord David Owen otišao je tadašnjem predsjedniku Aliji Izetbegoviću i rekao mu da ne preostaje ništa drugo nego podijeliti državu na tri dijela. 'To je tada bilo najbolje rješenje i ja danas mislim da je to najbolje rješenje', rekao je lord Owen u ekskluzivnom razgovoru za Globus.

Vance-Owenov plan predviđao je BiH podijeljenu po etničkom principu na 10 pokrajina, s nadležnostima nad unutarnjim poslovima i obrazovanjem. Pokrajine bi bile formirane po etničkom principu, dok bi glavni grad Sarajevo bio demilitarizirani distrikt sa sjedištem centralne vlade. Plan su prihvatili svi - uključujući hrvatskog i srpskog predsjednika, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića - osim bosanskih Srba na čelu s Radovanom Karadžićem, koji su se usprotivili predviđenom povlačenju Vojske Republike Srpske s nekih područja. 

Američki diplomat Cyrus Vance već 1. travnja 1993. podnio je ostavku na mjesto specijalnog izaslanika UN-a (zamijenio ga je norveški šef diplomacije Thorvald Stoltenberg, inače otac predstojećeg glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga), dok je mirovni posrednik EU-a lord Owen nastavio tražiti suglasnost Srba. U junu je priopćio da je plan službeno mrtav. 

Inače, britanski diplomat samo se jednom vratio u BiH, prije nekih godinu i pol dana, kada je u Srebrenici doživio emocionalnu traumu i više se neće vraćati na Balkan. Podržava aktualne prosvjede u BiH, ali vjeruje da će do stvarnih promjena doći 'onda kada Srbija bude bliže EU'.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook