FOTO/ ZA ŽIVOT - ZEMLJU U BOJI PRIRODE

Od danas počeo sa radom Ekoživot, novi ovlašteni bh. operater za postupanje i upravljanje ambalažnim otpadom

Arhiva09.04.14, 17:33h

U Tuzli je, pred velikim brojem medija i brojnih bh. zvaničnika, danas predstavljen novi ovlašteni bh. operater za postupanje i upravljanje ambalažnim otpadom, oko kojeg su se okuplile domaće firme svjesne značaja ovog društveno odgovornog projekta

Predstavljen Ekoživot d.o.o. Tuzla  flashDanas je u Tuzli, povodom dobivanja dozvole od Ministarstva turizma i okoliša Ferderacije BiH, odražana press konferencija na kojoj je predstavljen Ekoživot d.o.o., ovlašteni operater za postupanje ambalažom i ambalažnim otpadom.

Ovaj događaj izazvao je ogromni interes bh. javnosti, a predstavljanju projekta prisustvovali su najviši zvaničnici Tuzlanskog kantona, načelnici općina, predstavnici nevladinih organizacija, ekoloških društava te brojni stručnjaci u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.  

U ime ovog neprofitnog privrednog društva, čiji su osnivači Bingo d.o.o., Menprom d.o.o., Tesco d.o.o., Dino kafa d.o.o., Dramar-ing d.o.o., Majevica d.o.o., Bony d.o.o., medijima, ali i prisutnim zvanicama obratili su se Lidija Tomić, direktorica društva, Eldin Tabukčić, menadžer projekta, prof. dr. Šefket Galetić, ekspert za pitanje ekologije i okoliša, i Jasmin Duraković, medijski ekspert i producent Depo d.o.o. Sarajevo. Među zvanicama prisustovali su: premijer Vlade Tuzlanskog Kantona Bahrija Umihanić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, Mensur Alić, generalni direktor i vlasnik Menproma, kao i mnogi drugi.

-    Ekoživot je neprofitno privredno društvo s ciljem društveno odgovornog ispunjenja zakonskih obaveza za recikliranje i iskorištavanje ambalažnog otpada u Federaciji BiH. Društvo čine grupa BH proizvođača ambalaže, punilaca, uvoznika, distributera i trgovaca, udruženih u zajedničkoj namjeri da djeluju u skladu s najboljim EU praksama u oblasti ekologije, ali i s ciljem afirmacije odgovornih privrednih aktivnosti u namjeri postizanja najviših ekoloških standarda u Federaciji, istakla je Lidija Tomić, direktorica Ekoživota.

Društvo su osnovali privrednici iz Tuzlanskog Kantona na čelu sa vizionarom i inicijatorom Senadom Džambićem, vlasnikom kompanije Bingo.

-    Potrebno je naglasiti da su Ekoživot pokrenule domaće firme, koje su svjesne značaja ovog društveno odgovornog projekta. Vjerujem da jedan ovakav tim, koji stoji iza projekta Ekoživot, i njegov rad mogu rezultirati samo uspjehom, istakao je Eldin Tabukčić, menadžer Ekoživota.

Premijer Vlade Tuzlanskog Kantona, Bahrija Umihanić s entuzijazmom je pozdravio ovu inicijativu ističući kako je modus operandi svake neprofitne organizacije, pa tako i Ekoživota, ono po čemu se one i razlikuju od ekonomskih subjekata baziranih isključivo na maksimizaciji profita, a to je preusmjeravanje dijela tog profita na korist čitavog društva.

-    Dio profita Ekoživota bit će direktno preusmjeren u fondove u okviru projekata za poticanje zapošljavanja, što je dokaz da je jedan od bitnijih ciljeva ovog društva poticanje privrednog razvoja, socijalna osviještenost i korist čitave društvene zajednice, istakao je Umihanić.

Misija Društva je uspostavljanje ekološki i ekonomski odgovornog sistema za iskorištavanje ambalaže i ambalažnog otpada kao i reciklaže, posebno vodeći računa o potrebama svih korisnika, kao i  društvene zajednice u cijelini.

-    Ova ekološko-ekonomska inicijativa je još jedan dokaz kako Bosna može, mora i ima kapacitet da samoinicijativno kreira klimu za samoodrživi ekonomski razvoj i ekološku osviještenost. Najpozitivniji primijer toga svakako je Senad Džambić, koji je i ovim projektom još jednom dokazao da je najbolji trgovac u Bosni i Hercegovini, naglasio je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Profesor Šefket Galetić, ekspert za pitanje okoliša i ekologije, precizirao je kako je BiH, a posebno njeni vodni tokovi, i danas preopterećena različitim vrstama ambalažnog otpada koji ugrožava vodotoke i okoliš sa higijensko-epidemiološkog i sa estetskog stanovišta. S druge strane sav taj otpad ima svoju ekonomsku vrijednost jer se može pretvoriti u korisne proizvode u vidu sekundarne sirovine.

-    Otpad se može ekonomski vrednovati, jer ambalaža nije smeće nego korisna sirovina. To je najprikladnije rješenje upravljanja sa ekonomskom i ekološkog stanovišta, istakao je Galetić dodajući da se „uspostavljanjem sistema za upravljanje ambalažnim otpadom preko ovlaštenog operatera Ekoživot postižu ekonomske i ekološke koristi, jer će se aktivnostima ovog operatera ambalažni otpad organizovano sakupljati, selekcionirati, prerađivati i pretvarati u korisne proizvode“.

-    To  znači potpuno vrednovanje otpada kao i znatno čišće rijeke i okoliš u cijelini, pojasnio je profesor Galetić.

Jasmin Duraković, medijski ekspert i producent Depo d.o.o. Sarajevo, izjavio je kako mu je čast biti dio jednog ovakvog projekta, te da će široj javnosti predstaviti djelatnost Ekoživota, ali i značaj reciklaže, kao i brige o zaštiti okoliša u BiH - zemlji čija je priroda jedan od  njenih najvećih i najdragocjenijih bogatstava.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook