RIJEŠITE SE STRESA

Autogeni trening - edukacija za učitelja AT po J.H. Schultzu

Arhiva09.04.14, 15:19h

I pored raznih pokušaja ne uspjevate da se oslobodite napetosti. Uzimate tablete za smirenje, tablete za spavanje, previše jedete i debljate se, nezdravo se hranite, previše pušite, konzumirate alkohol... Želite li pomoći sebi i drugima?
autogeni trening

Edukacija za učitelja autogenog treninga u Sarajevu od 17. do 20. aprila.

Predavač je dr. Nada Kaiser, psihoterapeut (ECP-europski certifikat za psihoterapiju) s 35-godišnjim iskustvom, NLP Master Trener, Life & Business Coach (DVNLP), docent na sveučilištu u Stuttgartu i Nikaragvi (UCN), međunarodni edukator.

Više informacija na www.nlp.ba

Jeste li pod stresom? Brine vas trenutna ekonomska situacija i kriza društva? Previše radite a vaš rad nije cijenjen, bojite se otkaza? Kao menadžer izloženi ste menadžerskom stresu? Nezadovoljni ste svojim privatnim životom? ...

Bez obzira o kom uzroku se radilo, osjećate stalnu napetost koja dovodi do glavobolja, bolova u želucu, povišenog krvnog pritiska, nervoze, gubitka koncentracije, problema sa spavanjem, problema u odnosima, ...

I pored raznih pokušaja ne uspjevate da se oslobodite napetosti. Uzimate tablete za smirenje, tablete za spavanje, previše jedete i debljate se, nezdravo se hranite, previše pušite, konzumirate alkohol ... 

Počinjete se pitati koji je smisao svega. Želite postići stanje smirenosti, koje ste možda potpuno zaboravili. Želite se opustiti, uživati u miru, uživati u svom društvu, u svojoj prirodi, na prirodan način.

Želite li pomoći sebi i drugima?

U tome će vam pomoći edukacija za učitelja autogenog treninga.

Što je autogeni trening?

Autogeni trening jedna je od najraširenijih, naučno dokazanih metoda opuštanja današnjice a sadrži autosugestije pomoću kojih izazivamo opuštanje na tjelesnom i psihičkom nivou. Pomaže nam da se bolje nosimo sa stresom, ublažava njegove posljedice te povoljno utiče na čitav niz psihosomatskih oboljenja poput glavobolje, bolova u leđima, poteškoća sa spavanjem i sl.

Kako je nastao autogeni trening po Schultzu?

Autogeni trening razvio je berlinski psihijatar i prof.dr. Johannes Heinrich Schultz (1884 – 1970). Utvrdio je da je osjećaj opuštanja moguće postići i na autogeni način, tj. uz pomoć uputa koje si sami zadajemo. Riječ „autogeni“ dolazi iz grčkoga jezika, pri čemu „autos“ znači „sam“, a „genos“„nastajanje/stvaranje“. Navedeno podrazumijeva da nešto nastaje „iz sebe“, vježbanjem.

Kada je Schultz počeo razvijati ovu vrstu terapije, njegov cilj bio je stvaranje situacije u kojoj bi pacijent bio manje vezan za terapeuta. Nakon što su jednom naučene, vježbe se mogu prakticirati same, kod kuće ili praktički bilo gdje drugdje.

Autogeni trening mogu podjednako uspješno primjenjivati i potpuno zdrave i bolesne osobe, kako u cilju relaksacije, rekreacije i promjene stila življenja, tako i pri suzbijanju svih oblika ovisnosti i fobija te tjeskobe, depresije, nesanice, glavobolje, zubobolje, ostalih tjelesnih boli, povišenog krvnog pritiska, probavnih smetnji, anoreksije, bulimije te mnogih drugih smetnji i poremećaja zdravlja. Pritom je bitno uvijek imati na umu da nikada ne isključuje, već samo skladno nadopunjava sve klasične metode liječenja.

Učinci autogenog treninga

Efekti autogenog treninga gotovo su jednaki efektima ostalih relaksacijskih tehnika (joga, meditacija), razlika je u načinu na koji se do njih dolazi. Orginalna Schultz-ova metoda podrazumijeva opuštanje kroz postizanje određenih osjećaja u tijelu (težina, toplina i slično) pomoću autosugestije.

Konkretno riječ je o kratkim preciznim rečenicama koje se ponavljaju tačno utvrđenim redoslijedom, a njihov sadržaj sugerira promjene u tijelu karakteristične za stanje opuštenosti.

Autogeni trening uspostavlja ravnotežu između aktivnosti simpatičkog i parasimpatičkog dijela autonomnog nervnog sistema.To ima važne zdravstvene prednosti, jer parasimpatička aktivnost potiče probavu i rad crijeva, snižava krvni pritisak, usporava otkucaje srca i potiče funkcioniranje imunološkog sistema.

Prakticiranje autogenog treninga dovodi do većeg samopouzdanja. Redovnim vježbanjem, osoba će postati sposobna za sticanje većeg osjećaja smirenosti i opuštenosti, i zato je moguće ograničiti nakupljanje napetosti u različitim organima u tijelu, te time sticati učinkovite intervencije u odnosu na psihosomatske poremećaje.

Autogeni trening ne uključuje kontraindikacije i stoga svi mogu imati koristi od njegove primjene. Područja primjene ove tehnike su brojna. Naročito koristi ljudima koji zbog različitih razloga vode prilične stresan život, radeći brzim tempom. Stres je ozbiljan zdravstveni rizik i opasnost za dobrobit organizma. Može proizvesti veliki niz štetnih učinaka, kao što su anksioznost, razdražljivost i smanjenje spolne aktivnosti i želje, glavobolje, umor i drugo. To su sve simptomi koje autogeni trening može spriječiti, smanjiti i eliminisati. AT je osobito poželjan oblik terapije za osobe koje pate od anksioznosti, napada panike i nesanice.

Širom svijeta autogeni trening se ne primjenjuje samo u medicini, psihologiji i prihoterapiji nego i u sportu, obrazovanju, industrijskoj proizvodnji i svakodnevnom životu. Autogenim treningom se služe i pisci, muzičari, umjetnici, plesači kao i zaposleni koji su izloženi stresnim i po život opasnim situacijama poput zdravstvenih radnika, policajaca ili zaposlenih u pravosuđu.

Sadržaj edukacije za učitelja autogenog treninga

Autogeni trening je metoda kojom se kroz sugestiju (autosugestiju) aktiviraju vlastite snage koje dovode do tjelesnog i duševnog opuštanja. Kao učitelj AT(Autogenog treninga) stičete sposobnost i vještinu da instruirate polaznike treninga, kako da spoje emocionalne i tjelesne nivoe autosugestijom. Pri tome, usmjeravate pažnju na osjećaj tjelesne promjene u funkciji organa.

Pristup nesvjesnom (autonomnom nervnom sistemu) se postiže na način da se određenim izjavama (formulama) obraćamo nesvjesnom, kao podsticaj za preuzimanje istih. Na taj način se mijenjaju tjelesne funkcije i dovode do osjećaja unutrašnjeg opuštanja i mira.

Edukacijom stičete osnovne kompetencije za sprovođenje vaših sopstvenih seminara autogenog treninga.

Nakon uspješno završene obuke za učitelja AT-a osposobljava te se da objasnite teoretski kontekst AT-a, demonstrirate i objasnite vežbe, kao i da sa učesnicima razmjenjujete iskustva.

autogeni trening

Sadržaj edukacije:

•    Nastanak i razvoj autogenog treninga
•    Što je i kako djeluje autogeni trening
•    Osnove autogenog treninga (AT)
•    Preventina i terapeutska primjena AT-a
•    Vježbanje – rad na sebi
•    Struktura osnovnog tečaja
•    Primjena u praksi - indikacija i kontraindikacija
•    Provođenje i strukturiranje dijelova treninga u grupi
•    Sastavljanje formula

Područja rada učitelja/učiteljice autogenog treninga

Edukaciju možete koristiti za lične potrebe ili za nuđenje treninga i radionica drugima. Sarađivati možete sa školama, centrima za zdravlje i porodicu, sportskim društvima i fitness sudijima, ili ponuditi trening kao dodatnu aktivnost u yoga centrima. Na kraju, možda se kvalifikacija učitelja/učiteljice autogenog treninga dobro uklapa u posao koji već radite!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook