IZBJEGAVANJE, NEDOSTATAK VREMENA ILI NEŠTO TREĆE

Serge Brammertz stigao u Sarajevo, Radmanović otkazao susret

Arhiva09.04.14, 09:00h

Iako se Predsjedništvo usaglasilo da se zbog odsustva Izetbegovića i Komšića Brammertz sastane s Nebojšom Radmananovićem, to se nije dogodilo

Serge Brammertz nova/ Foto: AnadolijaGlavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz doputovao je juče u dvodnevnu posjetu BiH. Riječ je o redovnoj radnoj posjeti u okviru priprema za izvještaj o strategiji okončanja rada Haškog tribunala koji će Brammertz podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a u maju. Zvanični susret sa državnim vrhom juče je ipak izaostao.

Iako se Predsjedništvo usaglasilo da se zbog odsustva Izetbegovića i Komšića Brammertz sastane s Nebojšom Radmananovićem, to se nije dogodilo. Radmanović je otkazao susret, prenosi FTV.

"Nikada se do sada nije desilo da Bramertza niko ne primi. Radmanović je imao ugovoren sastanak, ne znam iz kojih razloga ga je otkazao, ali ni u kom slučaju se ne radi o tome da ga se ne želi primiti", izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Da li je riječ o izbjegavanju, nedostatku vremenu ili nečem trećem, iz Radmanovićevog kabineta nismo uspjeli saznati, navodi FTV. Nije poznato ni da li će sutra tročlano Predsjedništvo naći vremena za Brammertza, koji će se tokom dana sastati s predstavnicima Tužilaštva BiH, udruženjima žrtava, Savezom logoraša u BiH, te s predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Za Brammertza juče je imao vremena visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i pritom je izrazio punu podršku radu Tribunala, saopšteno je iz OHR-a.

"Procesuiranje ratnih zločina je ključno za pomirenje i stabilnost i građani BiH imaju pravo na ostvarenje pravde", rekao je Inzko tokom susreta u Sarajevu. Visoki predstavnik je naglasio da sudska praksa koju je uspostavio Haški tribunal i ostavština Tribunala daju značajan doprinos jačanju kapaciteta pravosuđa u BiH kako bi slučajevi ratnih zločina bili nezavisno i efikasno rješavani.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook