VIDEO/ ISTRAŽITELJI SVE BLIŽE MALEZIJSKOM AVIONU

Australijski brod registrovao nove signale koje emituje crna kutija

Arhiva09.04.14, 08:21h

Signal je pokupio australski brod Ocean Shield nekoliko puta tokom jučerašnjeg dana, potvrdio je australski dužnosnik zadužen za istragu

potraga za crnom kutijom Malaysia AirlinesaBrodovi koji tragaju za nestalim malezijskim avionom ponovno su pokupili signal, koji bi mogao biti onaj od crne kutije leta MH370.

Signal je pokupio australski brod Ocean Shield nekoliko puta tokom jučerašnjeg dana, potvrdio je australski dužnosnik zadužen za istragu. Jedan signal trajao je 5:32 minute, a drugi oko sedam minuta. Uhvaćeni su na dubini od 4.500 metara.

Ekipe koje su angažirane sada nastoje suziti mjesto potrage prije slanja podvodnog uređaja koji bi locirao crnu kutiju.

Brod koji vuče lokator signala zabilježio je nekoliko slučajeva dužih od pet minuta kada je praćen signal sličan onom "crne kutije" odnosno snimača leta.

Istražiteljima nestaje vremena za pronalaskom mjesta gdje se nalazi snimač, jer bi mu mogla isteći baterija koja odašilje signal oko mjesec dana.

Inače avion je s 239 putnika nestao 8. marta na letu iz Kuala Lumpura za Peking, a malezijske vlasti potragu su usmjerile na južni Indijski okean. Procjenjuje se da se cijena potrage do sada popela na blizu 50 miliona dolara.

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook