FOTO / U SARAJEVSKOJ KNJIŽARI 'VBZ'

Promovisana knjiga 'Sandale' Bekima Sejranovića

Arhiva08.04.14, 21:20h

U sarajevskoj knjižari ''VBZ'' večeras je promovirana knjiga bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića, a radi se o romanu koji nadopunjava i zaokružuje dva Sejranovićeva dosad objavljena romana ''Nigdje, niotkuda'' i ''Ljepši kraj''

U sarajevskoj knjižari "VBZ" večeras je promovirana knjiga bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića, a radi se o romanu koji nadopunjava i zaokružuje dva Sejranovićeva dosad objavljena romana "Nigdje, niotkuda" i "Ljepši kraj".

"Sandale" su neobična, duhovita i uzbudljiva knjiga. U početku je to bila knjiga priča, koja je objavljena pod naslovom "Fasung", ali je nakon deset godina temeljito prekrojena, nadopisana i pretvorena u roman.

Oslo, Rijeka, Brčko, Australija, Indija samo su neke postaje po kojima skita junak "Sandala". On je jedan od onih književnih skitnica koje volimo ma koliko bili autodestruktivni i nesposobni za "normalan" život.



Stalno se boreći i sa sobom i sa svijetom koji ga okružuje, hvatajući se pritom za sve što pronađe uz put - alkohol, pornografiju, drogu, trčanje na skijama i zaljubljivanje.

Promotor knjige Goran Samardžić kazao je večeras da su "Sandale" zbirka priča koja može funkcionirati kao roman s labavo povezanim dijelovima, napominjući da je suština ove knjige izašla prije 10 godina, a večeras promoviranoj knjizi ostale su četiri ili pet priča iz "Fasunga".

- Najbolja priča je ostala, a to su "Sandale". Samo zbog ove priče knjiga bi bila vrijedna ponovnog izdavanja. Oko 70 posto građe u njoj je novo. Međutim, ova knjiga izdata prije 10 godina imala je mali tiraž i nije imala veliku promociju. Sve što sam tada rekao za "Fasung" važi i ovdje. Samo je ova knjiga bolja i zrelija - ocijenio je Samardžić.



Ponovio je da je tada rekao da Sejranović ima elemente buduće zvijezde, poslije pet ili šest godina kada je objavljena njegova knjiga "Ljepši kraj" i "Nigdje niotkud" tada je rekao da je "zvijezda u usponu", a danas se može reći da je Sejranović regionalna zvijezda sa elementima svjetski poznatog pisca.

- Njegov rukopis je specifičan zato što Bekim liči na svoje knjige. Voljiv je i takav je njegov tekst. Prohodan, sentimentalan, samokritičan, samoironičan, narcisoidan i sve je majstorski sklopljeno. Može se reći da ima poruku za svakoga - kazao je Samardžić.

Pisac Bekim Sejranović je kazao večeras da je knjiga svojevrsna retrospektiva jer su neke priče nastale prije 22 godine, a neke prije dvije godine te se može govoriti i o romanu i o zbirki priča i o svim sabranim pričama za koje smatrao da su najbolje.



Naglasio je da su "Sandale" njegova najdraža priča jer smatra da je to najbolja priča koju je napisao, a ocijenio je da su sve knjige autobiografske pa tako i ova jer je koristio svoj život kao "sirovinu", ali je prepričao i priče koje je čuo od drugih.

- Meni se život i književnost isprepliću i tako jedino normalno može nastati umjetnost. Ne možeš govoriti o nečemu što nije dio tvog života i svijeta - kazao je na kraju Sejranović.

Bekim je za roman "Nigdje, niotkuda" 2009. godine dobio Nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook