NJEGA IZ VAŠE KUHINJE

Odaberite prirodni piling od riže, šećera ili kafe

Arhiva07.04.14, 18:52h

Riža je najbolja za osjetljivu kožu, suhoj odgovara piling od šećera jer zadržava vlagu, kafa ublažava celulit, a zobena kaša pomaže problematičnoj koži s aknama

umivanje

Riža je najbolja za osjetljivu kožu, suhoj odgovara piling od šećera jer zadržava vlagu, kafa ublažava celulit, a zobena kaša pomaže problematičnoj koži s aknama.

Kod izbora pilinga treba pripaziti da njegova tekstura odgovara određenom tipu kože. Prevelike čestice mogu uzrokovati crvenilo i iziritirati kožu, a presitne je ne mogu pravilno očistiti. Masna i mješovita koža trebaju češće pilinge, najmanje tri puta sedmično, dok je suhoj koži i koži s aknama dovoljan samo jedan. On će očistiti mrtve stanice kože koje mogu začepiti pore i uzrokovati prištiće te mrlje, piše BirchBox.

Riža

Za osjetljivu kožu najbolji je izbor piling na bazi rižinih mekinja koje mogu zamijeniti usitnjena zrna riže ili rižino brašno. One čiste kožu, ublažavaju hroničnu upalu i obiluju fitinskom kiselinom koja potiče proizvodnju kolagena, a samim time i elastičnost kože.

Piling od riže

Sastojci: tri kašike riže, voda

Priprema: Rižu najprije treba usitniti sve dok ne postane prah. Potom u to dodajte nekoliko kapi vode sve dok prah ne postane pasta i nježno utrljajte na kožu. Na kraju lice jednostavno isperite i osušite peškirom.

Šećer

Piling na bazi šećera odličan je za suhu kožu jer pomaže u zadržavanju vlage. Nježniji je od onog sa solju i prirodan je izvor glikolične kiseline koja učvršćuje kožu.

Piling sa šećerom

Sastojci: šećer, maslinovo ulje, eterično ulje

Priprema: Pomiješajte tri šolje šećera, 1,5 šolju maslinovog ulja i 10 kapi eteričnog ulja po želji. Dobiveni piling kružnim pokretima utrljajte na lice ili tijelo i lagano umasirajte, pa potom isperite. Mješavinu možete spremiti u teglu i koristiti po potrebi.

Zrna kafe

Grubo smljevena zrna kafe pomažu mješovitoj koži. Ona potiče cirkulaciju i učvršćuje kožu čime se smanjuju tvrdokorne masne naslage ili celulit.

Piling od kafe

Sastojci: zrna kafe, šećer, maslinovo ili kokosovo ulje

Priprema: Šoljicu zrna kafe treba prvo grubo samljeti, pa potom dodati pola šoljice smeđeg ili bijelog šećera i šoljicu maslinovog ulja. Mješavinu treba utrljati na kožu, ostaviti da djeluje 15 minuta pa potom isprati.

Zobena kaša

Ona pomaže problematičnoj koži s aknama. Ona nježno uklanja nečistoće iz pora i djeluje umirujuće zbog čega je odličan izbor za upaljenu kožu.

Piling od zobene kaše

Sastojci: zob, med, voda, limunov sok

Priprema: U posudu stavite 1/3 šoljice zobi, jednu kašiku meda, jednu kašiku maslinovog ulja i jednu kašiku limunovog soka. Sve dobro promiješajte s time da se zob preporučuje prethodno usitniti u mlinu za kafu. Mješavinu utrljajte na kožu, ostavite da djeluje 10 minuta i potom isperite mlakom vodom.

Morska so

Ona dubinski čisti kožu i najbolji je izbor za grube dijelove laktova i koljena. Nakon čišćenja koža postaje mekša i zategnutija. Piling od morske soli dovoljno je raditi jedanput sedmično, u suprotnom bi koža mogla postati crvena. Također, ne smije se nanositi oko očiju jer može uzrokovati upalu.

Sastojci: morska so, maslinovo ulje i limunov sok

Priprema: Pomiješajte pola šoljice morske soli, pola šoljice maslinovog ulja i jednu kašićicu limunovog soka. Mješavinom istrljajte tijelo i isperite pod tušem. Maslinovo ulje možete zamijeniti bademovim ili jojobinim, a limunov sok onim od limete, narandže ili grejpa.

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook